Каква је будућност руинираног војног комплекса на Варошком брду код Пожаревца

После судског поступка против Тениског клуба "Пожаревац" 2018. године, Спортски компекс "Гем" враћен је Министарству одбране. Од тада је препуштен пропадању. Истраживали смо шта Министарство и Град Пожаревац планирају са овим простором.

Уместо звука тениских лоптица на некадашњим теренима Тениског клуба "Пожаревац", влада мукла тишина. Читав комплекс, који захвата хектар и по, зараста у коров, објекти су урушени, а недавно је у једном од њих избио пожар, који су највероватније изазвали бескућници.

Војни комплекс "Виноградарска-базен" како га званично води Министарство одбране, или "Гем" како га незванично зову Пожареввљани по намени је вежбалиште. Ипак, није познато да је овај простор икад коришћен у те сврхе. Својевремено је овде било гробље Немачких војника из Првог светског рата, после Другог светског рата овде је био отворени базен, а након тога тениски терени.

По добијању судског спора против Тениског клуба "Пожаревац", 2018. године Министарство одбране ушло је у посед овог комплекса. Тренутно је кажу у току поступак за његово отуђење. Након процене тржишне вредности и решавања имовинско-правних односа, биће понуђен Граду Пожаревцу, који је већ исказао интересовање за куповину.

"Ми планирамо да сутрадан вратимо тај комплекс, наравно да га откупимо. Не да га вратимо граду, да постане градска имовина и да тамо створимо нови спортско рекреативни центар", каже Саша Павловић, градоначелник Пожаревца.

Осим овог простора, Министарство одбране планира продају још неколико објеката у Пожаревцу. Међу њима је најатрактивнији некадашњи Дом војске. Незванично, ово репрезентативно здање у центру града процењено је на 650 000 евра.

"Кренућемо у преговоре са Министарством одбране и са свим другим релевантним републичким институцијама, мислим да ће се ту укључити Републичка дирекција за имовину, како би смо тај објекат купили, узели у својину града и даље са тим објектом кренули у реконструкцију", најављује Саша Павловић, градоначелник Пожаревца.

У међувремену са Дома војске опадају делови фасаде, а "Гем" као пречицу користе станари околних кућа, пролазећи кроз разваљену ограду. У Министарству одбране кажу да је обезбеђење војног комплекса "Виноградарска-базен" регулисано од стане надлежне јединице војске, али га приликом снимања нисмо видели.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи