Читај ми!

Затворена градска депонија у Руми

Отпад из Руме се од ове године одвози на регионалну депонију "Срем-Мачва". Уз велику градску депонију, затворене су и две у селима, а на тим локацијама је постављен видео-надзор.

Брдо смећа поред регионалног пута, скоро четири деценије се сваког дана увећавало за више од 50 тона отпада. Депонија је затворена, а у наредном периоду планирана је њена санација и рекултивација.

"Изузетно добро што је затворена градска депонија, која уствари и није била класична депонија, није испуњавала те услове за депонију. Били смо сведоци да је често и било пожара, па је то људима који живе у околини правило проблем, а дим је некад долази и скроз до града'', каже један житељ Руме.

Транспорт смећа на регионалну депонију повећава трошкове комуналног предузећа. Рачуни Румљана, за сада, неће бити увећани, тврде надлежни.

"Негде планирамо да на годишњем нивоу одвеземо и депонујемо тамо негде око 18.000 тона смећа, и тиме ћемо почети решавати овај горући проблем вероватно у сваком граду Србије. Да ли то грађане више кошта? У овом тренутку не, зато што је општина схватила проблем и издвојила одређена средства која ће надоместити тај недостатак пара'', наводи Драган Панић, директор ЈП "Комуналац Рума".

У свих шеснаест румских села, постоји организовано одношење смећа. У Кленку и Жарковцу, на местима где се стално појављују дивље депоније, недавно је постављен видео - надзор.

"Првог дана по постављању видео надзора на депонији у Жарковцу, ми смо забележили један снимак. Човек који је покушао да одложи смеће у близини дивље депоније. Ми смо одмах поднели кривичну пријаву против тог извршиоца и он ће бити процесуиран. Нажалост, то и можда није мера али то је један од видова како би ми апеловали и спречили стварање дивљих депонија'', наводи Александра Ћирић, председница општине Рума.

Затварање свих дивиљих депонија, план је Румљана. Пут ка томе је и набавка контејнера за свако село, за ту намену су средства из општинског буџета већ издвојена.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи