Укинута аутобуска линија до Гаџиног хана, како ће деца до школе

Последњи полазак аутобуса из Ниша ка Доњем Душнику, селу у Заплању, односно општини Гаџин Хан, био је у 18.35. Једини превозник на овом подручју Ниш експрес је пре неколико дана укинуо тај полазак, због чега средњошколци морају свакодневно морају да одсуствују са наставе. Општина покушава да реши проблем, али не у договору са Нишекспресом.

Гаџин Хан нема средњу школу. Више од двадесет средњошколаца из Доњег Душника и околних села образовање мора да настави у Нишу. Њихови родитељи кажу да је Нишекспрес последњих година у више наврата укидао поласке, некада је из Ниша последњи био у 22 часа.

"Ми издвајамо 16 и по хиљада за два детета, наша деца немају којим аутобусом одоздо да се враћају, задњи полазак из Ниша је у 17 и они морају да изађу са 3 или 4 задња часа, губе доста часове, имају изостанке, разредне су обавештене",  каже мајка Драгана Ђорђевић.

"За сваку ситницу ми који имамо малу децу морамо да идемо за Гаџин Хан, а немаш превоз, овде не ради пошта, не ради лабораторија, не ради апотека, ради али не ради сваки дан", наводи Зорица Цветановић.

Тешко долазе и одлазе са посла и поједини запослени у Дому за старе у Доњем Душнику, иако им је послодавац, непосредно пред укидање поласка, платио месечну карту по цени од 11.800.

"Ми смо прилагодили рад наших радника према Нишеекспресу, сада се сналазимо или морам да их одвезем до Гаџиног Хана, пошто нема аутобуса или им дајем ауто па иду колима, а Нишекспрес не прихвата никако да врати паре", каже Мирољуб Цветковић, власник дома за старе "Еко трем".

У општини кажу да је Нишекспрес у ранијем периоду за организацију превоза тражио субвенције од 35 милиона динара, што је 10% њиховог буџета. То је за њих, кажу, превише, па ће мини бус, за чију куповину је општина добила новац од Министартсва за бриге о селу, искористити за решавање проблема.

"Ми смо ту јавну набавку спровели, чекамо у наредних месец, месец и по дана испоруку тог возила и са испоруком тог возила и додатним ангажовањем наших - још једно или два возила, ми ћемо превоз путника на територији наше општине решити на тај начин", објашњава Милисав Филиповић, председник општине Гаџин Хан.

Доњи Душник је од Гаџиног Хана удаљен 13 километара до Ниша има још двадесетак. Рекло би се близу.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи