Књиге и личне ствари Данила Бате Стојковић у Врњачкој Бањи

У знак сећања на великана српског глумишта Данила Бату Стојковића у Врњачкој Бањи је отворена Меморијална радна соба. Тако је јавности постао доступан највреднији део његових личних ствари. Спомен соба на Врњачкој летњој позорници симболизује везе легендарног глумца и најпознатије српске бање.

Био им је чест и радо виђен гост, увек у августу, на Фестивалу филмског сценарија. Уносио је ведрину и на велико платно и на променаду.

"Већина памти Данила Бату Стојковића по улогама и по легендарним репликама али Врњачка Бања га памти као оданог госта. У Бањи је гласила крилатица када дође Бата, дошли су глумци, односно бања је пуна глумаца", сећа се Иван Трифуновић, директор ТО Врњачка Бања.

Великан чија је појава испуњавалу Бању за Врњчанине је још жив. И још га виде у соби која је пуна његових књига и личних ствари.

"Ту је Батина пепељара, његове муштикле, лула и доста Батиних признања, диплома. Овде је Бата седео, то је била његова радна соба и ту је могао да седне само неко кога он пусти", каже Никола Џамић из Удружења "Данило Бата Стојковић" у Врњачкој Бањи.

Ту је и једно од две стотине одела господина глумца, како га и данас зову пријатељи из Врњачке Бање. Без обзира на занимање и политичко опредељење, њима су врата његовог дома увек била отворена.

"Ја сам се једном приликом затекао код њега у стану, Олга ми показивала да ћутим, Бата спава а ја сам наравно тихо рекао, добро Олга могу ја да се вратим. А он је чуо и рекао: "Олга нек уђе тај зликовац код мене". Бата је, морам да вам признам, био заклети демократа. И онда кад смо били у некој кафани он мени каже Џамба где је овде ве-це. Ја кажем - Бато, прва врата лево. А он мени каже - ма нећу лево, мајку ти, идем у рикверц, мора да буде десно", наводи Никола Џамић из Удружења "Данило Бата Стојковић".

Радна соба још се пупуњава стварима које је Бања добила од Батиних наследника. Очекује се да буде комплетирана до 16. марта када се обележава две деценије од његове смрти.

Меморијалана радна соба Данила Бате Стојковића смештена је на летњој позорници, популарном Врњачком Амфитеатру који од 2010. године носи име легендарног глумца. Поводом двадесет година од његове смрти биће отворена и прва летња школа глуме коју ће водити глумица Нада Блам.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи