Адвент у Скореновцу

У Скореновцу код Ковина, где већинско становништво чине Мађари, почео је Адвент, време припрема за Божић. Село је окићено у духу празника, викендом се одржава вашар и припрема једна хуманитарна акција.

 У Скореновцу се предстојећи Божић најављује окићеном великом јелком испред цркве у центру села и постављањем сценографије, која симболише место Христовог рођења, витлејемску пећину. Празнику се највише радују деца, а сви имају четири недеље за припрему.

 

 "Четири недеље имамо адвентску круну, на којој се налазе четири свеће. Сваке недеље запалимо једну свећу И кад стигнемо до четврте, знамо да ће следеће недеље да нам стигне Божић", каже Михаљ Сатмари, председник Црквене општине.

На божићном вашару мештани излажу своје рукотворине. Празничну атмосферу дочаравају новогодишњи украси, а највише пажње привлаче медењаци.

"Ми овде имамо разне врсте медењака и других колача, које су васпитачице радиле заједно са мајкама и украшавале са децом. И тај новац се скупља за забавиште и онда се купују нове играчке", објашњава Дубравка Молнар из Скореновца. 

"Атмосфера је лепа. Слаба је излазност, ваљда због овог времена, али смо сви позитивни, генерално очекујемо Божић", додаје Кристина Варга из Војловице. 

Месна заједница припрема и једну хуманитарну акцију у сарадњи са Црвеним крстом.

"Договор је такав да ћемо ми у Скореновцу скупљати, поред одеће и разне намирнице, чоколадице, играчке, све што је употребљиво и лепо, и поклонити некоме", каже Тивадар Богош, председник Савета МЗ Скореновац.

Један од заборављених сеоских обичаја су "Хусарске игре", када се окупе момци И, уз плес И песму, обилазе девојачке куће.

"Некад давно момци нису могли да уђу код девојке у кућу и онда су искористили ту прилику да уђу код девојке, да испробају газду, да виде како живе", додаје Михаљ Сатмари, председник Црквене општине. 

На Бадње вече мештане Скореновца очекује поноћна миса и након тога најрадоснији празник.

 

 

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи