Душан Ракић из Темерина, редак интарзиста

Душан Ракић из Темерина, интарзијом се бави од детињства, а слике настале у његовој занатској радионици, награђиване су на престижним међународним конукурсима. Јединственим занатским поступком, жели да представи богато културно-историјско наслеђе свог народа, али и да сачува традицију старих заната, којих је све мање.

Овогодишњим радом "Сеоба Срба", Душан је освојио награду на америчком конкурсу намењеном мајсторима фурнира. Иако први Европљанин међу лауреатима, а ово му је треће такво признање, више од награде, радује га сусрет са дрветом и ново надахнуће.

 

"Првенствена мисија јесте истаћи ту невероватну раскошну лепоту дрвета, која се крије у његовом стаблу или његовом корену, и стварати мотиве на тај начин, без икакве интервенције, без бојења, већ напросто природно дрво, каже интарзиста Душан Ракић. 

Таква лепота заступа вредност дрвета у условима опште девастације шумског фонда, зато је интарзија Душанов начин да је истакне, и уједно, одржи традицију старих заната и ручног рада.

"Моја занатска радионица је једина у земљи и региону, која се бави мануелном, односно ручном интарзијом, а на прсте могу набројати у земљи, од Књажевца, до Суботице, људе који се баве тим занатом", додаје Душан.

До сада је урадио на стотине портрета српских великана и овековечио многе важне тренутке наше историје, а за дела попут овог, осим дара, потребне су, каже, монашка посвећеност и године рада.

"Мотив који је напросто награђен на том америчком конкурсу - сеоба Срба, према слици Паје Јовановића. Тај мотив сам радио две године, али тај мотив је било потребно израдити од некаквих 6900 скалпелом исечених детаља, са 80-ак врста фурнира које је требало уклопити у тај мотив", објашњава Душан.

Архаична вештина водила га је пут Омана, Узбекистана и Киргистана, где се сусрео са другачијом орнаментиком и мотивима, али се увек враћао у Темерин, својој радионици и новом парчету фурнира, јер како каже, једино овде га нова идеја пронађе сама.

 

 

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи