Читај ми!

Воћар бацио пет тона непродатих трешања

Трешња је ове године имала добар род, али и знатно нижу цену него лане. На проблеме у пласману, откупу и извозу, произвођачи су упозоравали још у јуну. Поједини воћари из околине Крагујевца, кажу да за њихову робу није било купаца, па су тоне трешања завршиле у јарузи.

Томићи из Јарушица имају око 20 хектара воћњака. Убрали су шест тона трешања, а продали мање од тоне – углавном на пијацама. И то, каже Радослав, по цени троструко нижој од прошлогодишње.

"Нудиш, не можеш да продаш, шта ћеш? Оставиш у хладњачи. Нудио сам неке за ракију, били су неки обећали да купе, нису ни то купили, давао сам у бесцење. Имам овде три палете, да ранимо свиње, а ово ћу да проспем овде", каже Радослав Томић из Горњих Јарушицаа.

Уместо на трпези или у преради, пет тона трешања завршило је у јарузи. Хладњачу је испразнио, јер стиже друго воће. Поједини засади нису ни обрани. Кажу није се исплатило.

"Критеријум трешње је био висок, што значи да су тражили много крупну трешњу које ове године није толико било", наводи Жарко Димитријевић из Горњих Јарушица.

Понуда је била велика, кажу агрономи, а тржиште захтевно. За разлику од прошле, када им је цео род отишао за извоз, ове године, узгајивачи из Јарушица на чистом су губитку. Томићи су били на губитку и са товом бикова, зато су прешли на воћарство.

"За двадесет година, 22 вагона меса сам продао. И дошао сам до краја да не могу да наплатим то што сам продао и морао сам да престанем. Обрнуо у воћку и дошао сам у зид. И сад се питам шта ћу даље", жали се Радослав Томић.

Стижу шљиве, јабуке и друго воће, па се Томићи надају да ће бар од њих да приходују. Подижу још једну хладњачу, иако, кажу, знају да њихов рад и зарада зависе и од неба и од тржишта.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи