Куршумлија: Радници "Симпо Шика" траже уплату стажа и доприноса за целу деценију

Радници комапније "Симпо Шик" из Куршумлије, протестовали су пред управном зградом фабрике, захтевајући повезивање радног стажа и уплату доприноса за претходних 10 година. На листи захтева је исплата помоћи коју им је, како кажу, раније обећала држава.

На протесте у центру Куршумлије радници дрвно-прерађивачке фирме "Симпо Шик" приморани су, јер се њихови вишегодишњи проблеми не решавају, иако су се обраћали и руководству фирме и држави.

"Радни стаж није уплаћиван од 2011. године са неким покушајима репрограма који су трајали по 2-3 месеца, али на томе се све завршавало. До данас ми више немамо уплаћен радни стаж, а то је направило аутоматски проблем и свим људима који су отишли у пензију", каже Александар Ераковић, председник Самосталног синдиката "Симпо Шик", а Драгослав Лазић, бивши радник "Симпо Шик" додаје: "Ја сам један од тих који је отишао у пензију прошле године са навршених 40 година и два месеца радног стажа, са пензијом ако има мања пензија од 14 непуних 15, четрнаест и нешто хиљада по решењу."

У фирми која данас има 378 запослених, проблем је настао још 2010. године када је држава одлучила да покрене производњу и оживи шумско индустријски комбинат, улагањем у опрему и исплату зарада.

"Већ у том тренутку направили су се озбиљни дугови за исплату пореза и доприноса и држава је донела одлуку да на себе преузме те обавезе, а да фирма настави са радом и исплатом зарада. То стање нажалост траје до данас", наводи Милорад Андрејевић, директор "Симпо Шик".

"Ми смо једноставно били принуђени да изађемо на улице, принуђени на овај корак прижељкујемо да се све ово мирно реши да се не радикализују протести, али ако морамо ми ћемо и да радикализујемо", каже Драган Милић, радник "Симпо Шик".

У решавање проблема укључила се и локална самоуправа. Председник општине Куршумлија Радољуб Видић обавестио је окупљене раднике да ће у року од седам дана бити организован састанак са представницима Владе како би се нашло најбоље решење.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи