Кукуруз шећерац бере се у Глогоњу пре поврћа

Повртари из села Глогоњ код Панчева познати су највише по производњи младог кромпира и купуса, али све више се гаји и кукуруз шећерац. Због неповољних временских услова, ове године ће зарадити само они који су имали квалитетно семе и редовно су заливали.

Предраг Вељковић из Глогоња производи кукуруз шећерац последњих десетак година. Са једне њиве је већ обран и продат, јер је то била рана сорта, а на другој је управо стигао за брање. Каже да је задовољан родом, али за то је заслужно квалитетно семе, и много рада и улагања, нарочито због летње суше.

"Било је прво хладно, није могао да ниче, одужила се вегетација, лош старт је био. А сад је суша, и дан данас, мора по два три пута да се залива у току дана", каже повртар Предраг Вељковић.

Предраг гаји неколико врста поврћа, тренутно још купус и карфиол, и каже да не може да стигне све сам да уради. Велики проблем је недостатак радне снаге у селу.

"То је највећи проблем. То ће морати неко да плати, ову муку, заливање, не може само да се седи по кафићима. И ја имам децу, један хоће да помаже, али већина не", жали се Предраг Вељковић.

Шећерац продаје накупцима на зеленој пијаци у Панчеву. Тренутна цена на велико је између 20 И 25 динара, што није довољно за неку већу зараду.

"Ја дам њему по 20 динара, он три комада продаје за 100 динара, заради 40. А ја док дам за семе, па сејем, окопавам, стављам заштиту, берем, џакове спремам за паковање, кад се све то одбије, он је у предности у односу на мене", наводи Предраг Вељковић.

Предраг се нада, као и остали мештани Глогоња, да ће боља зарада бити од младог купуса, који треба да стигне у септембру и који тренутно има најбољу цену.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи