Пирот: Депонија на Нишави

Двадесет дана после протеста на нишавском кеју, због немогућности да Пироћанци користе Нишаву за купање, еколошки активисти упозоравају на још један еколошки проблем на овој реци.

Старо корито Нишаве, означено као станиште ретких врста риба и птица, постало је дивља депонија за одлагање чврстог отпада.

 

"То је отпад, то је шут, то је све и свашта насипано. Не дај боже, да дође нека већа вода, не знам шта би било. Нема кише, нема ништа, суша је страховита, а вода је мутна, не знам од чега", каже Божидар Ђошић, риболовац.

Ово је старо корито Нишаве, за које еколошки активисти кажу да је изузетно богато биљним и животињским светом. Одлагањем отпада поред овог корита, практично се њихов опстанак доводи у питање.

Бахатост оних који расипају отпад, поручују активисти, директно угрожава подземне воде, али и извориште Кавак, са кога се Пирот снабдева водом.

"То је у толикој мери узело маха, да су оба та водена тела старог корита попуњена и да је живи свет тамо пред уништењем. Вероватно је уништен, а да не знамо нити ко то ради, нити да знамо састав тог отпада који се на том месту налази", наводи Александар Панић, "Одбранимо реке Старе планине".

Упућени су дописи на седам адреса. За сада је једино реаговала градска управа Пирот.

"Када говоримо конкретно о тој депонији, инспектор је, већ, на терену и очекујемо њено уклањање. На крају ћемо и ми морати репресивно да делујемо, на тај начин што ћемо након уклањања депоније да стављамо камере и да видимо која су то физичка и правна лица и да кренемо једноставно са кажњавањем", каже Милош Цолић, заменик градоначелника Пирота.

Покрет „Одбранимо реке Старе планине", јавности је доставио на увид и снимке на којима се виде камиони, који истоварују отпад. Како ХЕ „Пирот", није реаговала на њихов протест, због претварања Нишаве у колектор хладне воде, покрет „Одбарнимо реке Старе планине" најавио је подношење кривичних пријава, против надлежних у хидроелектрани.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи