Читај ми!

Темска: Поново ради биоскоп

У Темској, селу на Старој планини које је постало синоним за одбрану планинских река, одржан је први међународни фестивал студентског филма „Бистре реке". Идеја је подстицање уметника и научника да се врате местима исконске инспирације.

Некада је, у већ помало заборављеној држави, свако село имало Дом културе, библиотеку и биоскоп. Онда су прво отишли људи, затим су однете књиге, а све остало остављено да га докусури време. Ипак, нешто се враћа.

 

У селу Темска, поново ради биоскоп, а ово је, сигурно, најоргиналнија биоскопска сала у Србији.

"Ми смо желели да оплеменимо овај амбијент, пошто нас је фасцинирала ова грађевина, која је иначе од камена и тако велика и фантастична", каже Ксенија Терзовић Ђорђевић, сценограф. 

Темштани су били домаћини студентима и професорима Факултета драмских уметности, на првом међународном Фестивалу студентског документарног филма.

"За нас су јако битни филмски фестивали. Да наше студентске филмове можемо негде да излажемо. То је заправо поента филмова, да се гледају", наводи Олга Ђуровић, студенткиња ФДУ.

"Мислим да је врло важно, да се култура шири свуда где год може да дође, а не само у великим градовима и у великим центрима, што је најчешће случај у нашој земљи", каже Нарциса Даријевић Марковић, уметничка директорка Фестивала.

Оригинални биоскоп је почетак много шире идеје.

"Ми овде правимо, у ствари, један центар уметности, науке, културе, који би требало да одјекне на међународном нивоу. У овом центру очекујемо, да дођу бројни страни научници, наши домаћи изузетни стручњаци, који се баве природом", појашњава Драгана Божиновић, професорка, оснивач Музеја одбране река.

Томислав Панчић из Темске каже да су се одавде браниле реке годинама:

"Чак 30-40 година бранимо Топлодолску реку. Е, сад, напокон и успех у свему томе, одбранили смо све реке на Старој планини."

Баш овде у Темској се показало да новац није проблем. Проблем је наш однос према свету, према животу. Култура је есенција човекове духовности, без обзира на то да ли је она у некој престоници или на Старој планини.

 

 

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи