Може ли осамостаљивање жена у Медвеђи да заустави точак миграције

Општина Медвеђа спроводи пројекат "Лепота је у вештини и знању", у оквиру јавног позива подршке локалним самоуправама за родну равноправност. Вредност пројекта је 4 хиљаде долара, а циљ је побољшање економског положаја жена и подршка покретању сопственог бизниса.

Анђелија Вуксановић има 18 година. Средњу школу завршила је у родној Медвеђи. Не планира да иде из свог родног места, а обука за професионалног шминкера даје јој могућност да у блиској будућности покрене сопствени бизнис.

„Било је јако занимљиво искуство, научила сам доста тога што ће ми значити као хоби можда касније нешто више", каже Анђелија Вуксановић.

Осим Анђелије обуку за професионалног шминкера, педикира, маникира, фризера у наредном периоду проћи ће десетак полазница из Медвеђе. Џемилија Мифтаревић која има свој фризерски салон у центру варошице не скрива задовољство што ће своје знање и искуство пренети девојкама које желе да се баве овим послом.

„Оне ће од сутра да почну овде код мене обуку и биће ми драго што ћу ја њима да пренесем то знање", наводи Џемилија Мифтаревић.

А Драгана Милосављевић из Сијаринске бање каже: „Значиће ми нешто касније да отворим свој салон и да у овом послу будем успешна".

Пројекат "Лепота је у вештини и знању" који је општина Медвеђа добила на јавном позиву који је за локалне самоуправе у Србији организвао "Свис про" вредан је скоро 4 хиљаде долара. Циљ је оснаживање механизма за родну равноправност и побољшање економског положаја жена.
„Циљ је да свака жена са територије општине Медвеђа буде економски оснажена и да могу самостално да обављају своје делатности", каже Јасмина Анђелковић, координатор пројекта.

„Ми у нашем буџету имамо средства одређена за стимулацију и за почетак бизниса и преко Националне службе за запошљавање сигурно ћемо наћи могућност и начин да им финансијски помогнемо", наводи Небојша Арсић председник општине Медвеђа.

Општина Медвеђа има око 7 хиљада становника. Значајним улагањима у инфраструктуру подстицањем развоја туризма пре свега у Сијаринској бањи последњих година скоро и да нема исељавања са овог подручја. То је и основни циљ државе и локалне самоуправе да се заустави точак миграције и покрене у супротном смеру, а овакви пројекти томе доприносе у пуној мери.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи