Ко ниже олимпијску огрлицу у Зрењанину

Зрењанин је познат као "Град олимпијаца". Историја 125 година олимпизма у највећем банатском граду обједињена је у новој монографији.

Има ли узвишенијег осећања поноса и среће од тренутака спортиста на победничком подијуму Олимпијских игара. Уписати се међу бесмртне, бити међу најбољима на свету, а током 125 година олимпијког покрета на најважнијој глобалној спортској манифестацији учествовало је чак 56 Зрењанинаца. У највећи банатски град стигло је  укупно 22 олимпијске медаље, а прво златно одличје у рвању освојио је Бранислав Симић у Токију 1964. 

"Као да никада нисам отишао, као да се десило јуче. Још увек се тога сећам радо. Узор је оно што сам урадио, а јако ми је то пријатно да сам узор, да ме се сећају и право да вам кажем поносан сам на то" , каже олимпијски победник Бранислав Симић.

"Ја и дан данас када год споменем Олимпијске игре или их неко спомене, ја могу да кажем искрено да се мало најежим, јер то се никада не може заборавити. Олимпијада то је нешто што свако сања", истиче олимпијски победник Момир Рнић.

Уз хронолошко представљање свих спортиста, тренера, судија и спортских радника који су учествовали на Олимпијским играма свеобухватну историју олимпизма у Зрењанину објединили су у монографији новинари Миле Новаковић и Никола Божовић.

"Био сам сведок 45 година у стваралаштву највећих резултата који су постигли зрењанински спортисти. Ја сам то сада, после две године рада са колегом Новаковићем уобличио у једну монографију", објашњава новинар и аутор Никола Божовић. 

"Ја сам задовољан, јер сам чуо да су задовољни и људи који су учествовали на Олимпијским играма. Они су ми сами рекли да један овакав списак, један овако обједињени материјал досада  нису имали", каже Миле Новаковић, новинар и аутор.

Зрењанин је познат као "Град олимпијаца". Због тога је и проглашен за Европски град спорта 2021. На предстојећим 32. Олимпијским играма у Токију учествује десет Зрењанинаца, а балкон градске куће спреман је за славље.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи