Рекордни приноси пшенице и јечма у Јужном Поморављу

Жетва пшенице у Јабланичком округу до сада је обављена на трећини засађених површина, завршетак се очекује до краја месеца. Принос је изнад вишегодишњег просека - пет и по тона по хектару. На добар принос утицале су и нове сорте које ратари последњих година све више употребљавају.

Врућина, температура од скоро 40 степени, али најважнији пољопривредни посао мора да се заврши. Жетва пшенице у Јабланичком округу почела је касније у односу на претходне године, због хладног времена током пролећа, али је принос изнад вишегодишњег просека, преко пет и по тона по хектару.

Пољопривредници у Доњем Стопању код Лесковца задовољни су и квалитетом зрна. Стручњаци истичу да жетву не треба почињати док се проценат влаге у зрну не спусти испод 14 одсто.

"Задовољан сам, одличан је, добар је род одрадили смо све што је требало. Цена мислим да би требало да буде преко 20 динара, каже Радомир Миладиновић из Доње Стопање код Лесковца, а његов комшија Дејан Савић додаје: „Ја сам задовољан пшеницом само гледамо да што пре завршимо да не удари неко невреме, за сада је добро све иде како треба."

Интензивнија жетва у јужном Поморављу кренула је од 10. јула. До сада је пожњевена трећина, овим темпом до краја викенда биће завршено 60 одсто посла. Комбајнери раде од јутра до вечери.

"Сад је сезона баш у јеку има доста да се ради, шта да радимо морамо. Ја сам задовољан ценом, сељаци неко је задовољан неко није, наводи комбајнер. Мирослав Јанаћевић који своје услуге наплаћује две и по хиљаде динара за скидање и балирање пшенице са 16 ари.

У Јабланичком округу већ деценијама површина под пшеницом се не мења и не прелази 17 хиљада хектара. Ратари на огледним пољима Пољопривредне саветодавне стручне службе могу да се упознају са најновијим сортама и да одаберу оне које могу да дају највеће приносе.

"Управо је то и циљ Пољопривредно саветодавне стручне службе да се производјачи упознају са новим сортама са новим хибридима и да касније те хибриде користе на њиховим производним јединицама", каже Далибор Цветановић Директор ПССС Лесковац.

Иначе, на југу Србије, завршена је жетва јечма. Приноси су скоро пет и по тона по хектару па ће ратари, сигурно, ову годину памтити као једну од најплодоноснијих у последњих десет година.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи