Хиџаб у Скупштини - демократија или ограничавање људских слобода

Мисала Праменковић , једина је посланица са хиџабом у Скупштини Србије. Чланица је Странке правде и помирења Муамера Зукорлића. Њен улазак у Скупштину Србије изазвао је велику пажњу медија, бројне реакције јавности и покренуо низ дилема.

Иако су на друштвеним мрежама, екстремно десне политичке партије, осуђивале њен улазак у српски парламент, Мисала данас каже да има позитивна искуства и добру сарадњу са колегама у Скупштини.

"Јако сам лијепо прихваћена и од стране колега и колегица народних посланика и од стране служби које раде, делују у оквиру Народне скупштине тако у том погледу нисам, апсолутно нисам наишла ни на какву непријатност. Јако ми је значајно што сам кроз призму хиџаба-исламског начина одевања, мојим уласком у Скупштину показала да ту одређене предрасуде, табуи, стигме нешто што је некада присутно, а заправо неосновано" истиче Мисала Праменковић, посланица у Скупштини Србије.

Стручњаци за људска права кажу да је улазак посланице са хиџабом у парламент, демократски чин за једну државу, сматрајући да Србија тако показује подједнако поштовање свих својих грађана. С друге стране, ношење хиџаба се оцењује и као кршење тековина савременог грађанског друштва.

"За мене је то превасходно осећај моје верске одговорности у погледу обавезе коју имам као муслиманка ако говорим о личном неком осећају, а ако то све ставимо на разину овог модерног погледа на људска права, ја бих рекла да је свакако демократија", додаје Мисала.

Мисала Праменковић није једина посланица из редова бошњачких партија Санџака у Скупштини Србије али се од свих разликује по свом визуелном идентитету који се заснива на строгим исламским прописима.

"Дакле, хиџаб је овде још само један искорак рушења табуа, рушења предрасуда, јер је заправо било неко схватање да жена са хиџабом опет због предрасуда према исламу, према ставовима ислама о жени како је то неки ограничавајући фактор и то је оно што је овде највећи искорак", каже Муамер Зукорлић, председник СПП.

Мисала Праменковић је рођена 1980. године у месту Морани код Тутина. По образовању је доктор Исламских наука. Живи и ради у Новом Пазару као професор исламских наука у Медреси „Гази Иса-бег". Мисала је потпредседница Странке правде и помирења и као трећа на листи кандидата те партије постала је посланик у Скупштини Србије, где се залаже се за афирмацију породичних вредности, права деце и жена не само Санџака већ целе Србије.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи