Први Мејкерс спејс на југу земље

Уз подршку Центра за промоцију науке, лесковачки Научни клуб, поводом пет година постојања, добио је Мејкерс спејс, први на југу земље. То је радни простор где наука уз доступне материјале и алате постаје опипљива.

Све богатији и инспиративнији Научни клуб сада има и Мејкерс спејс. Српски речено стваралачку радионицу опремљену савременим машинама и алатима који уз компјутере за пројектовање пружају практичну примену научних сазнања.

"Поседујемо два 3Д штампача, 3Д оловке, електричну лемилицу, бушилицу и тестере, моделарну и тракасту", објашњава Марија Јовић из Центра за стручно усавршавање у образовању.

Највернији овом кутку остају основци. За алат је рано, али 3Д оловке у рукама радо држе.

Гала Симоновић, ученица 7. разреда каже: "Овде сам зато што волим да учим о науци и некако ми је увек било занимљиво 3Д цртање и сада сам хтела да га проучим."

"Сами упошљеници имали су обуку прошле недеље тако ће увек постојати домаћин који ће дочекати и приказати сваку машину понаособ, чему служи, како ради, тако да су сви добродошли", наводи Емина Јовановић из Центра за стручно усавршавање у образовању.

Намењене деци и одраслима истраживачког духа, жељнима знања из разних области природних наука овакве радионице уз подршку Центра за промоцију науке ничу по Србији.

"Да покажемо уствари у локалним срединама колико је наука важна и колико науком може свако да се бави. Мејкерс клубови јесу простори који донекле личе на савремене занатске радионице, али јесу место инспирације", кажеТања Аднађевић, из Центра за промоцију науке.

Нове машине овде стижу већ у септембру. Истовремено расте и научни парк у којем је десетак експоната. Три су набављена овог пролећа.

"Ми га зовемо учионица на отвореном, свако може да дође такође да учи на неки другачији начин кроз интерактивне поставке, да види науку из неког другог угла и ту су феномени из математике, физике, биологије, музичке уметности", објашњава Анђела Костић Минић, директорка Центра за стручно усавршавање Лесковац.

Уз сунчани сат, човек-систем, паметну клупу на отвореном или климатизовани мејкерс спејс ево идеје како креативно и корисно провести слободно време. Бесплатно уз подршку стручних лица наука постаје разумљивија и ближа.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи