Читај ми!

Краљица цвећа у поморавском крају

У Поморављу ради неколико произвођача ружа који су традиоционално гајење житарица још пре неколико деценија заменили производњом цвећа. У Рибару крај Јагодине трећа генерација Јоксића гаји руже које продају широм Србије. Ових дана очекује их велики посао калемљења.

Међу засадима кукуруза у атару Рибара и процветалих 40 ари под ружом. Стотинак сорти махом декоративних тражи свакодневну негу, а како је производња на отвореном захтевнија, у послу су три генерације Јоксића.

"Јесте ово тежак посао, ружа је кажу као жена, ако је не негујеш и не гајиш она не може да буде лепа", каже Димитрије Јоксић, произвођач ружа.

Симбол лепоте и младости о којој су певали још старогрчки песници или краљица цвећа како је многи зову, ружа је за Јоксиће много више од мирисног цвета.

Учитељицa Виолета Јоксић каже да су се прво сестра и она ишколовале од тих ружа, а затим њена деца и цела породица: "Ружа је била и остала краљица, према томе омиљене су у нашој породици, сви их волимо."

Братанац Александар у ружичњаку је од детињства, а посао иако изузетно захтеван и напоран му причињава задовољство.

"Већ неких двадесетак година сам са њим у расаднику", каже Александар Јоксић. А на питање зашто воли овај посао одговара: „Зато што је занимљив, има много операција и уз стрица сам заволео то."

Од ружа се у неким земљама прави и етерично уље које се користи у козметици, али и медицини. За пет милилитара уља потребно је прикупити 12.000 цветова што га чини веома скупим препаратом. Захтевна је и сама производња ружа. Од питомог шипурка који се користи као подлога за калемљење до саднице за продају потребне су две до три године.

"Најсретнији сам када уђем у расадник, кад треба да вршим операцију мотокултивирања, и када се окренем ја видим иза мене лепоту, онда ми је срце пуно, сав умор се заборавља", закључује Димитрије Јоксић, произвођач ружа.

Ових дана Јоксићи дочекују калемаре из Белих Вода код Крушевца који су, како кажу, врсни зналци свог заната. Уживају у послу, а највећа награда им је како кажу када виде мини руже и пузавице по двориштима својих муштерија.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи