Читај ми!

Пироћанци без Нишаве, тврде да је крива хидроелектрана

Град Пирот, на седници скупштине, упутио је апел надлежним инситуцијама да се преиспита рад хидроелектране "Пирот", јер су се у току њеног режима рада, у последња три месеца две младе особе утопиле. Пироћанци портестују што Нишава није безбедна и што им је ускраћена због воде која се испушта из турбина хидроелектране.

Симболичним перформансом под називом "Утапање грађанина покорног", Пироћанци су изразили протест због режима рада хидроелектане "Пирот" и директног испустања воде из турбина у Нишаву.

Активисти покрета "Одбранимо реке Старе планине" поручили су да су реке подједнако важне за живот, ако и све друго.

Александар Панић, покрет "Одбранимо реке Старе планине" подсећа: "Ако на тој реци настане неки привредни субјекат, као што је ХЕ "Пирот", он мора да поштује правила. Поставићу само једно питање онима који су за то одговрни - да ли би ико од њих пустио своје дете или своје унуче да шета поред реке која има огромну брзину, која има температуру 4 степена и која убија?
 "Као што су урадили са малим хироелектранама, сад се овде исто дешава, због профита, због нечије жеље да себи стрпа огромну лову у џеп, а да људе овде излаже ризику и да нам се даве деца," каже Александар Јовановић- Ћута, "Одбранимо реке Старе планине".

Градоначелник Пирота, упутио је отворено писмо надлежним инситуцијама, да се преиспита режим рада ХЕ "Пирот".
" Због чега неко наређује да директно вода, уместо у велики компензациони базен, иде у корито реке и чини реку небезбедном? Ја заиста не знам,то је предмет апела нашег на инситуције, почев од ХЕ "Пирот"до Електродистрибуције и надлежног министарства. ХЕ "Пирот" је потребна граду, али потребно је да све буде безбедно када ради," став је првог човека града Владана Васића. 

ЕПС је реаговао саопштењем, у коме се каже да није тачно да ХЕ "Пирот" испуста воду мимо закона, већ организује свој рад у скалду са водном дозволом и свим прописима који утврђују начин, услове и обим коришћења вода из акумулације.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи