Једноставно - Љуба!

У Модерној галерији у Ваљеву, која је протекле године обележила три и по деценије успешног рада редукованим бројем активности, представљене су три књиге о Љубомиру Поповићу: „Љуба Поповић - Пречником душе" Драгане Марковић, „Платно без штафелаја" Наташе Кристић и „У корак са Љубом" Живојина Иванишевића.

У књигу на српском и француском језику, „Љуба Поповић - Пречником душе", новинарка Драгана Марковић сажела је више од тридесет разовора са великим уметником. Први се догодио у Паризу 1998. године. Сусрети су се низали до његове смрти 2016.

"Неколико година после првог сусрета Љуба ми је предложио да записујем његова сећања за књигу. Разговарали смо о усуду човековог трагања за смислом, о коначности. Говорио је Љуба о људима из Ваљева, о Београду, првом атељеу у Паризу, у Грчкој, али и о надреализму, великом формату, Париском кругу, доживљају религије, жене, проијатеља, рата," сећа се Драгана Марковић.

„Платно без штафелаја" историчарка уметности Наташа Кристић написала је поводом два јубилеја: 150 година Ваљевске гимназије и 35 година Модерне галерије. Књига је исписана  у форми фантазмагоричног разговора, јер се реални дијалог о Љубином сликарству није догодио.


"Ја сам покушала да направим једну малу ликовну критику, а да то не буде некаква моја пројекција, да то не буде класичан начин читања једног историчара уметности, који сеже у слику на нешто другачији начин него што точине сликари или љубитељи уметности, а да опет негде не пропустим да кажем оно што је важно. Да напаравим структуру, а да Љуба буде тај који ће, практично, кумовати читавој сцени," објашњава Наташа Кристић.

Живојин Иванишевић је највећи део своје каријере посветио Париском кругу, сматрајући да је наш национални бренд. „ У корак са Љубом" је зборник текстова које су, поред Иванишевића, написали и Никола Кусовац, Милан Комненић, Дејан Ђорић и Срето Бошњак.

Живојин Иванишевић, власник галерије "Париски круг", каже: "Ова књига ме исцрпела страшно! Зато што сам желео да направим нешто интегрално, а у тој књизи се налазе и сви париски сликари, не сви, они врхунски. Значи, Дадо, Бата Михајловић, Омчикус, он, Влада Величковић и Шобајић, то је та екипа која оставила трага."

Књижевни критичар Петар Арбутина сматра да је  троје аутора за анализу стваралаштва великог Љубе Поповића инспирисала искреност.

 

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи