Спомен соба Гвозденом пуку - слава топличким јунацима

У Прокупљу јe отворена спомен собa, чиме је заокружен меморијални комплекс у коме се већ налази спомен парк јунацима Гвозденог пука. Ова чувена јединица, којој је сам непријатељ, због несаломивисти доделио име "Гвоздени пук", играла је одлучујућу улогу у свим важним биткама које је водила српска војска од 1912. - 1918. године.

Из породице Милачић у рат је кренуло пет синова. Двојица се нису вратила, а у кућу су после рата стигле четири Карађорђеве звезде с мачевима.

"Деда Ђорђе је био легенда Гвозденог пука. Више пута је рањаван и добитник је највиших признања. Веома сам поносна на своје претке", каже Душанка Стојковић Милачић из Прокупља.

Одличја и осталих бораца Гвозденог пука од данас ће красити спомен собу која је у њихову част отворена у склопу меморијалног комплекса где је пре три године постављен споменик.

На овом месту мобилисано је 20 хиљада младића старости од 21 до 31 године, који су учествовали у свим пресудним биткама које је Други пешадијски пук Књаз Михајло водио.

После Брегалничке битке, због исказаног херојства и несаломиве одбране, непријатељ му је доделио епитет „Гвоздени".

"После заробљавања целог једног бугарског пука, а заробљено је око хиљаду људи, онда су они дали надимак - иде Гвоздени пук. То је после остало и код других војника и више нису тај пук звали Други пешадијски пук Књаз Михајло, него просто речено Гвоздени пук", обашњава Дарко Жарић, виши кустос историчар Народног Музеја Топлице.

Изградњу спомен собе подржало је министарство културе Републике Србије.

"Спомен соба коју данас отварамо учврстиће везу толпичана са својим славним прецима. И што је посебно важно - млађим генерацијама приближиће догађаје који су снажно утицали на стварање данашње модерне Србије", истакла је Маја Гојковић, потпредседница Владе и министарка културе и информисања.

255 припадника Гвозденог пука је за исказану храброст добило највеће признање - Карађорђеву звезду с мачевима, 40 чак два пута. Међу њима и две жене - српкиња Милунка Савић и енглескиња Флора Сендс. Ратна застава овог пука је најодликованија застава српске војске.

 

 

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи