Док је мајстора Живадина чуће се и Карађорђеви топови са Котелника уочи Божића

Занат столара од заборава у селима у околини Краљева чува Живадин Ђоковић из Лађеваца. Све је мање дрводеља, качара и пинтера, па Живадин никада не одбија муштерију, без обзира на то шта наручује.

Рацо Вучетић из Сирче код Краљева има 90 година. Кућу са окућницом коју је његов отац направио 1922. године још одржава. Све чува под кључем. Жели да сачува и стару очеву кацу од 7 товара која је служила за превирање комине. Међутим у селу више нема пинтера или бачвара који би му помогао.

"Ево, обручи су спали. Начисто, сад више није за употребу. Али не може да се нађе мајстор. Нема мајстора. Нема. Нема ко то да поправи, " жали се Рацо Вучетић из Сирче.

 Мајстора има! Али не у Сирчи него у Лађевцима. Живадин Ђоковић зна што је потребно за обраду дрвета. Довољно је вешт и има искуства да направи дословно све. Од намештаја до трешењевих топова које су користили Карађорђеви устаници. Често се оглашава плотунима са врхова Котелника уочи Божића и великих сеоских светковина.

"Прави се од трешњевог дрвета као што је прављен изворни, Карађорђев. Тако је прављен и овај. Овај модел је без точкова. Ово је бродски, за гусаре,"објашњава Живадин.

Он је професионални столар који је овладао дрводељским и качарским занатом. У његовој радионици има савремених машина које му служе за производњу великих серија. Ради кундаке за стару немачку пушку маузер и ловачке карабине које извози у Северну Америку. Кућишта за шах-сатове су за европско тржиште. Све се обрађује модерно, машински али ту је и старо ренде без којег не може.

Живадин доказује и да потреба за овим старим занатом заправо никада није престала. У селима у околини Краљева већ годинама људи обнављају старе брвнаре, качаре и блатаре. Потребне су им да би покренули сеоски и етно туризам. Амбари и млекари никада нису ни престајали да се користе јер су најбољи за чување и складиштење хране и житарица.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи