Иако није била омиљена, краљица Драга је и данас једна од наших најинтригантнијих владарки

"Наша суграђанка краљица Драга: између славе и анатеме" назив је изложбе која је отворена у Музеју рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу. Аутор поставке је Ана Ранковић.

Милановчани с поносом говоре да у историјској баштини имају краљицу рођену 1866. године у Луњевици. Изложбом посвећеној супрузи краља Александра Обреновића, указују на значајне детаље, успоне и падове у српском народу не баш омиљене жене, од њеног рођења до мајског преврата.

Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја, указује на бројне предмете који су припадали краљици Драги. "Ту је једна књига Ламур, које је она читала и налазила се изнад њеног кревета за спавање. Ту је,наравно, и кључ од просторије где су се краљевски пар сакрио у тој кобној ноћи. Ту је и део завесе у коју су они били замотани након атентата 1903. године."

Пад династије Обреновић изазвао је светску пажњу. Два дана након ниховог смакнућа снимљен је троминутни филм који је приказан у Европи, потом и у Европи, свуда осим у Србији.

"Касније је направљен римејк тог филма 1909. године и било је одређених холивудских сценских остварења", подсећа Марушић.

Ипак, о Драги, српској краљици из околине Горњег Милановца, није се много знало. На изложбеним паноима и у витринама су предмети који је представљају у другом светлу и указују колико је била образована, да је говорила више језика и како је уз краљицу Наталију стигла до српског двора.

Милановчани су се краљици Драги пре 11 година одужили и спомеником у центру града, недалеко од места где се налазила њена кућа. 

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи