Иако је недавно похаран, Музеј Кaрађорђа у Радовањском лугу и даље је драгоценост тог краја

Спомен-комплекс Радовањски луг, код Велике Плане, место је где је убијен вођа Првог српског устанка и родоначелник династије Карађорђевића - Ђорђе Петровић. Пре непуних седам година, ту је отворен и музеј, који је недавно обијен и опљачкан. Престолонаследник Александар Карађорђевић и црквена општина Радовање надају се проналаску украдених драгоцености и траже помоћ у очувању тог знаменитог места.

У ризници црквене општине Радовање - културно-историјска добра. Реплика Карађорђевог топа из 1808.године, прангија, уникатни крстови, ванвременски списи. Непроцењива драгоценост-Карађорђев портрет у природној величини, дело Паје Јовановића. На рестаурацији је у Београду, па се на срећу није нашао на мети лопова.

Јереј Никола Стојанац, парох Радовањски и Раковачки, каже: "Од предмета нам је нестало: две кубуре, пушка кремењача, 2 круне за венчање, старе стотинак година и оно што је најсветије за нашу цркву и нас свештенике-то је Јеванђеље из 1930 године."

Разуђено и скривено међу густим храстовим шумама, Радовање је по предању добило име јер су се људи ретко сретали и радовали сваком виђању. Од позне јесени до пролећа, ту нема туриста ни гостију. Музеј Вожда Карађорђа, алармом је повезан са полицијом, али се због квара, није огласио.

"Ја се надам, да ће министарство културе и држава у целини, уложити нека одређена средства, у адаптацију овог места, да се такве ствари у будућности не би дешавале," с нескривеним жаљењем изјављује Драгутин Пашић, председник МЗ Радовање. 

Спомен комплекс Радовањски луг простире се на 46 хектара. Кроз дрвену капију стиже се до летње сцене, парохијског дома. На месту где је 1817.те убијен Карађорђе, краљ Александар Први подигао је цркву коју је народ назвао Захвалница. Посебно је обележено место, на којем је првобитно почивало Карађорђево тело.

Горан Марјановић, ТИЦ Велика Плана, открива: *Кад се откопају земни остаци, ипак остане нешто од моштију,тако да ми сматрамо да је Вожд Карађорђе и дан данас овде, у Радовањском лугу."

Сећање на Вожда овде живи кроз многобројне манифестације, дела и предања. А на неколико километара - црква брвнара, Покајница, коју је подигао Вујица Вулетић, Карађорђев кум, који му је и одрубио главу.


Игор Матковић, председник Општине Велика Плана, прича о плановима за будућност. Поред свега што је урађено, и локална самоуправа и држава размишљају о изградњи још једног споменика - споменика помирења!

" Да покажемо да смо сложни, да заједно много тога можемо да урадимо и да нам се издаја више никада не понови," каже Игор Матковић. 

Радовањски луг има статус непокретног културног добра. У кругу од око 40 километара су и  Вишевац, родно село Вожда Карађорђа, и црква на Опленцу, у којој почива. Места у којима живи историја.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи