Стварност једног краљевачког насеља-три деценије без атмосферске канализације, а решење се не назире!

Чак и када се кућа изгради у урбанизованом насељу са свим дозволама, плановима и пројектима које је направила локална самоуправа, не значи да ће имати неопходну инфраструктуру достојну живота у 21. веку. То је случај у једном краљевачком насељу, које нема атмосферску канализацију и готово после сваке веће кише, изливају се фекалије у поједине домове.

Вода се фекалијама која плива улицом и пумпе коју исту избацују из гаража! То је реалност са којом се људи у краљевачком насељу "Воћареве ливаде" суочавају после готово свих обилнијих падавина у протекле две и по деценије. Исто толико од надлежних траже да реше проблем.

Радослав Бишевац, становник насеља „Воћареве ливаде" у Краљеву, каже:"Замислите када изађе четрдесетро деце и угазе воду пуну фекалија, како се деца осећају, шта они уносе у кућу? Па, жутицу, шта би могли друго?"

"Улази вода у гаражу, пумпе смо купили, са пумпама избацујемо воду. Ако одемо негде, ако почне киша, ми трк кући," резигниран је Слободан Перовић из истог насеља.

Плацеве са пројектом,по коме су морали да граде куће, купили су пре 3 деценије од локалне самоуправе. Она се обавезала да изгради неопходну инфраструктуру, али изграђена је само фекална канализација.

 "Вероватно су људи, који су тада продавали те плацеве, односно служба која је тада обезбеђивала земљиште, претпостављали да ће то бити нека мала површина, да ће подземље моћи да прими то. Међутим, с обзиром на сву урбанизацију која је након тога уследила, испоставило се да је то била апсолутно погрешна претпоставка," тумачи Душан Сретеновић из Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта.

Управо  у насеље, које је касније изграђено и које је цело прикључено на фекалну канализацију улице која има проблем, сада се упире поглед.

"Комплетна атмосферска канализација  пролази кроз нашу улицу. Излива фекалну канализацију  у наше укопане куће. Једино изузимање канализације из ове улице решава трајно проблем," категоричан је Владан Васиљевић, становник насеља "Воћареве ливаде".

 Ни то, али ни  искључивање оних који су атмосфесрску воду прикључили на фекалну канализацију, неће трајно решити проблем, кажу у локалној самоуправи. Кишница ће ипак, кроз отворе на поклопцима шахтова, тамо стићи. Решење је, уверавају, само изградња нове и проширење постојеће атмосферске канализације.

"То мора да се ради, нов велики колектор који би прихватио све то. То подразумева комплетно раскопавање  улица и изградњу, практично, паралелног новог система. Ако радови почну идуће године, трајали би наредних 4 до 5 година," наглашава Душан Сретеновић из Јавног предузећаза уређење грађевинског земљишта.

Што нимало неће бити јефтино. Посебно имајући у виду да и су и многи други делови града угрожени, јер се у Краљеву деценијама није улагало у изградњу атмосферске канализације.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи