Више продаваца него купаца

На смедеревској робној пијаци тек по који купац, а продавци зараде тек толико да плате порез и тезгу. Неки од њих су чак и одустали од продаје и траже нови посао.

Било да је радни дан или викенд, на овом месту, увек је било људи. Већина је куповала, али било је и радозналаца, који су дошли да разгледају или да чују неку вест из чаршије. Последњих месеци, на робној пијаци у Смедереву, свакодневно бораве само продавци, који се још надају некаквој заради.

„Мање гужве, мање продаје, мање зараде, свега је мање. Како је утицала на све, тако и на нас. Ми смо овде на отвореном том простору, људи долазе, одлазе, али све мање и мање", објашњава Виолета Ђокић из Смедерева.

„Врло тешко, једва излазимо на крај. Да ли успете да платите тезгу и место. „Па једва, баш једва, ово је у односу на прошлу годину више него пола мање пазара", објашњава продавац Драган Стевић из Смедерева.

Прошле године у ово време, трговци су спокојно дочекали празнике, јер се тада време највише куповало.

На пијаци, благо је рећи, пустош.

Тек по неки купац обиђе тезге. Пред камеру нису хтели, а како су нам рекли, углавном су дошли по неку ситницу за новогодишње поклоне.

„Нема ни набавка, а шта ће нам набавка кад нема продаје. Значи нема људи, не иду ни на прославе, нема крштења, нема венчања, нема ништа. Много много лоше. Имамо да платимо тезге, и да платимо те неке дажбине, толико, а да остане нешто, или робу да извучеш, то нема шансе", објашњава Злата Анђелковић из Смедерева.

„Сви су своје финансије свели на минимум, јер сви се плаше шта ће даље да буде", додаје Виолета Ђокић из Смедерева.

Уколико се ситуација наредне године не промени, трговци се надају, да ће им надлежни омогућити, да им бар намети буду мањи.

 

 

 


 

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи