Оаза мира и тишине надомак Врања, у месту симболичног имена - Преображење

Прошле недеље туристички посленици затражили су помоћ од Владе Србије, јер је та привредна грана због епидемије скоро на коленима. Мањак гостију осећа се и у сеоском туризму. У Етно-селу у Преображењу, код Врања, бораве углавном стални гости. Мере заштите које власник и запослени примењују, чак су строже од тренутно прописаних.

Газдинство на 3.500 квадрата, у природном и мирном окружењу. Зоолошки врт у малом, кућице у планинском стилу, игралиште. Најчешћи посетиоци су породице са децом.

Млађан Јовановић из Врања каже да често долази, пре свега због животиња којима се деца радују. 

Стефан Цветковски је из Куманова у Северној Македонији. Место му се допада јер је тихо и мирно, може лепо да се одмори.

Природа, мир и више врста животиња привлачни су и за Врањанца Тихомира Младеновића. Иначе,највише је гостију из околних места, а лети долазе и странци који иду на море. У Етно селу чувају аутохтоне расе животиња - магарце, коње, свиње, живину.

Ненад Ордић, власник Етно села, наглашава да виторогу жују имају једини у Србији. То је домаћа српска овца, која је прва карика од дивље до питоме овце.

У викендицама може да борави до 30  људи, имају 5 соба, ресторан са домаћом кухињом. Поред чланова породице Ордић, у Етно селу ради још шесторо запослених.

Годину дана стажа има  Анђела Христов, која упоредо и студира. Због тренутне епидемиолишке ситуације ,сви се придржавају мера заштите, каже она. Исто захтевају и од гостију. 

Дезинфекциона средства су на сваком столу, маске, рукавице за запослене. Раздаљина између столова као што је прописано!  

Место  Преображење удаљено је око 10 километара  од Врања. Већина гостију посети и манастир Свети Пантелејмон у суседном Лепчинцу.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи