Сачувати радна места, приоритет врањских привредника

Држава разним мерама помаже привредницима да преброде кризу створену пандемијом, помажу и неке локалне самоуправе. Град Врање је са Привредном комором припремио мере - смањују таксе и накнаде, уз могућности одлагања плаћања пореза и рачуна за комуналне услуге.

Епидемија је средином марта зауставила привредну активност у региону,  "Симпо" није могао да пласира намештај на тржишта околних земаља. Радила је само екипа коју је ванредно стање затекло у Скопљу, опремали су хотел. После једномесечне паузе, погони "Симпа" поново раде.

"Радимо под заштитном опремом, маске, рукавице, сва средства за дезинфекцију, кад се мора - мора се", каже Гордана Ђорђевић, радница.

"Симпо" је на домаћем тржишту изгубио приход од 250 милиона динара, а у извозу 750.000 евра. Имају уговорене послове, опремање хотела у Северној Македонији, Црној Гори, Ирској.

"Наш главни проблем у овом тренутку јесте да  све мање  робе можемо у довољном обиму  да отпремимо  према купцима у региону, у западној Европи", истиче Слађан Дисић, генерални директор "Симпа". "Наша  динамика рада у наредним седмицама управо ће зависити од тога, од динамике отварања тржишта у региону и у западној Европи."

За "Симпо" и остале врањске привреднике град је, са Привредном комором, припремио мере за повећање ликвидности. За 15 одсто биће умањене таксе и накнаде на годишњем нивоу, за истицање фирме, коришћење земљишта, улица и полигона за обуку. Због смањеног промета рачуни за закуп локала биће смањени за 90 одсто, а градска комунална предузећа привредницима нуде могућност одлагања плаћања рачуна.

"У овом периоду треба да учинимо све што можемо да се сачувају радна места у привреди, то треба да нам буде приоритет", каже др Слободан Миленковић, градоначелник Врања. 

"Ми очекујемо да кроз ове мере, али и због смањене економске активности, град Врање укупно има губитак од 300 милиона динара на годишњем нивоу", рекао је Бојан Костић, градски већник за буџет и финансије.

Припрема се ребаланс градског буџета, не на штету, како најављују, комуналног програма.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи