Ове године мање вишања из топличког краја и Мерошине

У Топличком крају и на подручју општине Мерошина произведе се једна половина од укупне производње вишања у Србији. За нешто више од месец дана у нижим пределима почеће берба тог воћа.

Последице прошлогодишње вишемесечне суше, али и вишегодишње нерентабилне производње и евидентне редуковане примене агротехничких мера, видљиве су у већини овдашњих засада.У подјастребачким селима мали број произвођача ће се ове године похвалити добрим родом воћа.


"Слабије од прошле године. Нешто се десило у цветању, још има цвета на вишњама, подељено је и ово ситније што се појавило, вероватно ће да опадне," каже Србислав Баловић,воћар из Мршеља.

Дејан Тонић, директор ПСС у Прокупљу :"Процене су да је заметање плодова било негде од 50 - 70%,дефинитивно биће  мањи род у односу на прошлу годину.Надамо се да би то могло да повећа откупну цену."

Нову сезону бербе и откупа хладњачари и извозници, у овом делу Србије, дочекују са истим или незнатно увећаним смештајним и прерадним капацитетима. На руку воћарима иде то што, упркос пандемији, извоз замрзнутог воћа није стајао.

Драган Пауновић, Привредна комора Србије:"Практичн,о целокупна уговорена производња, односно, уговорен извоз од прошле године је реализован. Кад то кажем, пре свега мислим на вишњу и остале коштичаве воћне врсте. Прерађивачи ће ући у нову кампању прилично релаксирани, што се тиче залиха."

Да ли ће се воће које пристиже брати на уобичајени начин, или ће и овде бити примењене додатне заштитне и хигијенске мере, зависиће у првом реду, према речима стручњака, од даљег развоја епидемиолошке ситуације.Због мањег броја берача, последњих година, све је присутнија машинска берба, која полако постаје доминантна.

 

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи