Мигранти у Пчињском округу без короне!

У Србији је тренутно око 9.000 миграната, све прихватне центре је током ванредног стања чувала Војска, а мигранти су били у карантину. Ванредно стање је укинуто,па и карантин,али су мере заштите и даље на снази.

Пуни су капацитети свих прихватних центара у Пчињском округу, на пет локација стационирано је 2.500 миграната, највише их је у Прешеву, 1.600. Излазак из кампова није био дозвољен током ванредног стања, Војска је обезбеђивала објекте.

Слободан Савовић, Комесаријат за избеглице и миграције:"Још увек немамо детаљна упутства, али из мог личног искуства мислим да неће бити карантина, зато што је укинуто ванредно стање." На питање како спречити  излазак без чувања, Савовић одговара да  ће пратити развој ситуације и предузимати мере у складу са тим.


У Прихватном центру у Врању и мигранти су активно укључени у одржавање хигијене, не само својих соба, већ и дворишта, заједничког простора. Неки од њих су и редари, задужени за прскање асепсолом.

 

"Добра је ситуација, ми смо опуштени, нема стреса, добили смо маске, средства за дезинфекцију, остаћемо овде док не добијемо званично допис од Мађарске да можемо даље," каже Тиба из Ирана.


Задовољан је и Надер, такође из Ирана:"Храна је добра, овде смо сигурни, понекад играм пинг-понг, бавим се спортом."

Од 2015. године у Комесаријату за избеглице и миграције ради и Марина Васовић, била је у центру у Прешеву, па у Бујановцу, сада је у Врању. Евидентира, помаже, проверава, ради у кутку за најмлађе, а и предаје градиво ученицима нижих разреда.На питање да ли је било теже радити  када је био већи прилив миграната, или сада, када је епидемија, одговара:"Можда је   сада мало теже због неког психичког притиска због  короне."

Придржавају се свих превентивних мера, у Прихватним центрима није било заражених.

 

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи