Варварин, ране које никад неће престати да боле

Пре тачно двадесет година, НАТО бомбардери су у два наврата гранатирали варварински мост. Погинуло је десет а рањено неколико десетина грађана. Била је то и највећа трагедија у вишевековној историји ове моравске варошице.

Сања Миленковић би сада имала 35 година. Била је ученица првог разреда Математичке гимназије и вишеструка победница такмичења из природних наука. У другом налету авиона изгубила је живот на варваринском мосту.

"Да ли ћемо доживети то да злочинци буду кажњени?" - пита се Сањин отац Зоран. "Али надамо се да ће правда бити задовољена, пошто за двадесет година није."

Тог 30. маја тешко је рањен Предраг Милошевић:

"Разнет ми је леви кук а нога је само умешношћу и знањем лекара и божјом вољом остала ту, није ампутирана."

Ваздушни напад догодио се на православни празник Свете Тројице, у време вашара у Варварину када се око моста и цркве окупило неколико стотина грађана.

"Те ране никада неће да престану да боле јер је много наших људи погинуло", наглашава Војкан Павић, председник Општине Варварин, "десеторо људи је погинуло, 30 је рањено, 17 људи теже, 13 лакше повређених, тако да и дан-данас носе те трауме."

Венце на споменик жртвама, недалеко од варваринског моста положили су грађани и родбина настрадалих. Са овог места је поручено да се овај злочин не сме заборавити и да се никада и нигде не сме поновити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи