Читај ми!

Обнова конака

Формиран је одбор за обнову Краљевог конака манастира Прохор Пчињски, који је изгорео у пожару јануара ове године. На челу одбора је председник Томислав Николић. За обнову конака потребно је 73 милиона динара, приоритет је до зиме поставити кров.

Прва фаза радова почела је 6. јуна. Учвршћивање објекта, припремање носећих зидова за кров, у источном делу, којих није било раније. Републички завод за заштиту споменика културе, и регионални из Ниша, надлежни су да брину о радовима који се изводе на комплексу. Око 15 милиона динара потребно је да се објекат заштити од даљег пропадања.

"Јако је значајно да се већ почело са радовима, и са аспекта заштите радови су пропраћени од стране служби заштите. Битно је да се до зиме заврши статичка стабилизација, а остале фазе могу да се одвијају у наредном периоду", каже Елена Петровић Васић, Завод за заштиту споменика културе Ниш.

Конституисање одбора би требало да помогне да се брже сакупи новац за обнову. Отворени су и наменски текући рачуни за помоћ у обнови конака.

Наменски текући рачуни отворени код Комерцијалне банке АД Београд, Филијала у Врању.

Назив примаоца: Манастир Свети Прохор Пчињски - за обнову "Краљевог конака", Кленике

Динарски текући рачун: 205-209626-61
Девизни текући рачун: 0073900021833
ИБАН број РС35205007390002183334

"Локација манастира је специфична, ово је и један од начина да се Врање учврсти и да озбиљно приступи овом проблему. Биће врло компликовано, тешко са новцем", каже Радослав Павловић, саветник председника Србије.

"Овај одбор на челу са председником Николићем наставља ту једну традицију наших предака, владара Србије који су били државотворни ктитори, знајући да је темељ народа и државе - црква", каже Владика Пахомије.

После пожара 27. јануара, згариште конака чистили су монаси, ватрогасци, жандармерија. Помогла су и деца из Бујановца и Врања.

"Свакодневно смо у прилици да се сретнемо са људима који желе да помогну. Ушла сам у продавницу пре неки дан, да купим посуђе за манастир, када је жена која продаје то чула, одмах је сама платила и поклонила", каже Мати Стефанида, игуманија манастира.

Краљ Петар први почео је да гради монашки конак 1912. године. Он никада у потпуности није завршен. Пре две године почела је обнова Краљевог конака, дела који је у пожару изгорео.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи