Читај ми!

Ђаци из Бугарске у посети Шапцу

У Шапцу, ове седмице борави група ученика из Бугарске. Иако је распуст, они у Школи примењених уметности учествују у креативним радионицама, друже се са вршњацима и заједно уче.

Елина Петрова из Шумена, у свом граду, проглашена је за најбољу ученицу у области уметности и културе. Највише је инспирише, рад у дрвету.

"Свиђају ми се ваш град и школа. Надамо се да ћемо и ми имати такве услове. Овде смо научили  нове технике у дрворезбарству и раду на стругу", каже Елина Петрова, ученица из Бугарске.

У седмодневну посету Шапчанима, из Бугарске је допутовало двадесетак ученика који се у Дечјем центру у Шумену баве дрворезбарством.

"Град и школа ми се много допадају. Овде је широк дијапазон занимања, као што су грнчарство, рад у бронзи, ми немамо исте услове", каже Ивајло Којчев, ученик из Бугарске.

Школа примењених уметности и Дечји центар из Шумена, нису раније сарађивали. Професор Ангел Милчев за Шапчане је сазнао захваљујући интернету.

"Чим сам отворио сајт, знао сам да је ово школа у којуи треба да дођем. У Бугарској, немамо прилику да видимо да се на једном месту нађе више заната, већ је то све распоређено по различитим школама", каже Ангел Милчев, професор у Дечјем центру у Шумену.

У шабачкој Школи примењених уметности, дрворезбарство се изучава већ две деценије.

"Када се савлада техника, није тешко, можда је мало дуготрајнији посао али је веома леп", каже Маја Сухенко, професор у Школи примењених уметности у Шапцу.

За рад у дрвету, стрпљење је један од основних предуслова.

"Добили смо прилику да се дружимо са нашим вршњацима из Бугарске, да разменимо искуства пошто имамо заједничко интересовање за уметност и уопште нам није тешко да долазимо иако је летњи распуст", каже Катарина Ђокић, ученица Школе примењених уметности.

Упознавање других култура и стицање нових пријатеља, само су неки од циљева сарадње шабачке школе и Дечјег центра из Шумена.

"Циљ посете је да се ученици друже са младима из окружења, јер када упознају друге људе, боље ће упознати себе", каже директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић.

У Школи примењених уметности изложени су и радови полазника Дечјег центра из Шумена. Ова установа следеће године обележиће деценију рада и постојања. На прославу јубилеја, између осталих, позвани су и Шапчани.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи