Читај ми!

Деца снимају филм о Пупину

Млади полазници Регионалног центра за таленте из Панчева снимају кратки играни филм о једној епизоди из живота чувеног научника Михајла Пупина. Реч је о његовој првој посети Идвору после одласка у Америку.

Млади глумци из групе за филм Регионалног центра за таленте из Панчева овог лета по други пут снимају кратки играни филм о животу Михајла Пупина. Прошле године бавили су се његовим детињством, а сада им је тема Пупинова прва посета родном Идвору, и то девет година после одласка у Америку.

"Година је 1883. Пупин је завршио Колумбија колеџ и враћа се кући. После тога ће уписати Кембриџ. Све то је описано и у његовој аутобиографији", каже директор Регионалног центра за таленте Драгољуб Цуцић.

Основа за филм је Пупинова књига "Од пашњака до научењака", али има и романсираних детаља, као што је легенда о његовом сусрету са младом дамом у коју се заљубио. Сценарио је написао Марко Војиновић, а редитељ је 16-годишњи гимназијалац Лука Ивановић.

"Преко године учимо теорију, а лети имамо филмску колонију и радимо практично. Много сам научио приликом овог снимања. Најважније је да редитељ има идеју и да успостави добру комуникацију са глумцима", каже Лука.

Деци глумцима помаже и неколико старијих колега професионалаца, а занимљиво је да самог Пупина игра Марко Перић, који је у Регионалном центру за таленте ментор за хемију.

"Иако сам овде ментор, предложили су ми да глумим са децом у филму, јер ликом мало подсећам на Пупина, а и као научник могу добро да га разумем. Мени је то било интересантно, па сам пристао", каже Марко.

Главни део филма је Пупинова одлука да се врати у Америку, настави школовање и посвети свој живот науци. То је уједно и порука младима, посебно полазницима Регионалног центра за таленте, којима је Пупин узор.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи