Читај ми!

Изазови и лепота хранитељства

Некад се сматрало да су родитељско искуство и љубав према деци довољни за хранитељство, али сада се зна да су потребна посебна знања и вештине. Зато се у Панчеву, граду са стотинак хранитељских породица, једном или два пута годишње, организују обуке.

Центар за социјални рад у Панчеву обучио је петнаест нових хранитељских породица, и сада их у том граду има око стотину. Међутим, много је више деце којима је потребан дом, или бар привремени боравак код хранитеља.

Породица Ђорђев из Панчева први пут се сусрела са изазовима хранитељства када су јој поверене две девојчице. Имају 13-годишњег сина Немању, али пошто воле децу, и желели су да их имају више, одлучили су се за хранитељство.

Светлана Ђорђев је прошла обуку у Центру за социјални рад и открила прве радости и проблеме тог хуманог посла.

"Није ми било лако, јер сам се бојала да их некако не повредим. Трудила сам се да им покажем пажњу, љубав, да су прихваћене у ову породицу, а мислим да сам у томе и успела", прича Светлана.

Најважније је што су се девојчице уклопиле у нову средину, а Немања је задовољан што је добио друштво за игру:

"Играмо се, певамо, плешемо, баш нам је забавно и баш сам срећан што су дошле код нас. Дуго сам био сам и желео сам сестру, а сада сам добио две."

Стручњаци из Центра за социјални рад пажљиво бирају нове хранитеље. Није лако прилагодити децу и нову породицу, изборити се са проблемима из прошлости, а уједно сачувати везу са биолошким родитељима.

Стална кампања Центра подстакла је многе да се пријаве за хранитеље, тако да у Панчеву тренутно има стотинак хранитељских породица.

"У Панчеву расте број хранитељских породица, али расте и број деце која треба да се сместе у хранитељску породицу бар на неко време", каже Стојан Пандиловски из Центра за социјални рад и наглашава да стално треба обучавати нове људе.

Социолози су веза између деце и хранитеља, и помоћ у прилагођавању. Они бирају породицу за децу и касније прате њихово прилагођавање.

"Ми нисмо ту да родитеље критикујемо нити да им дајемо готова решења за настале проблеме", објашњава Лидија Панајотовић из Центра за социјални рад, "али смо ту да их усмеримо, а они сами треба да изграде однос."

Ранији став био је да су родитељско искуство и љубав према деци довољни за хранитељство, али сада се зна да су потребна посебна знања и вештине. Зато се у Панчеву, једном или два пута годишње, организују обуке.

Добро је што увек има заинтересованих и то све више добростојећих породица из града, што је промена у односу на раније године.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи