Читај ми!

Стара планина као инспирација

Изложбом у пиротској галерији "Чедомир Крстић" уметница Биљане Ракић упућује позив за повратак природи и вредностима које је градски човек одбацио.

Рођена Београђанка која не пристаје да живи свој урбани живот Биљана Ракић, академски вајар, инспирацију је пронашла на Старој планини, у селу Крупац, међу некадашњим мајсторима грнчарског заната.

Отуда и посебно припремана изложба за Пироћанце, са жељом да пробуди успаваног човека природе, да проговори о тлу из којег се црпе инспирација.

Овом изложбом уметница је, како каже, желела је то да укаже на значај и лепоту природе овога краја. Под знацима навода то би требало да буде нека врста едукације, то треба да буде путоказ да људи једноставно на прави начин приђу природи овог краја и да је у потпуности сачувају.

Назив изложбе Via Signum (Путокази) упужује не само на ауторкино познавање историје Пирота и околине већ и на посвећеност исконским вредностима које су остале сакривене.

"Избор мотива и форми указују на постојање правог пута којим треба ићи", рекла је поводом изложбе историчарка уметности Радмила Влатковић, "а то је пут ка нектакнутој природи и њеним ресурсима, посебно водотоковима, као изворима живота."

Живи свет Старе планине и њених река, кроз уметнички концепт Биљане Ракић, тумачиће сваки посматрач на свој начин, а Галерија "Чедомир Крстић" прва је станица на путу откривања благородне и несебичне природе.

rts.pirot@rts.rs
+381 15 353 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи