Читај ми!

Нове невоље са снегом

Снег пада у већем делу Србије. У планинским селима отежано снабдевање струјом. Дачић: Биће смењени сви који не раде свој посао, укључујући и министра саобраћаја. Не ради 61 школа, углавном у Војводини.

23.55 - Нема прекида саобраћаја, нема ветра, тренутно је на рашчишћавању путева ангажовано 680 камиона, 380 машина и 1980 радника, кажу у Путевима Србије.

23.51 - Упркос забрани на републичком нивоу тешким теретним возилима у транзиту дозвољне је пролаз кроз краљевачки крај да се не би створиле беспотребне гуже и застоји на одмориштима поред пута.

20.06 - Саобраћај на Ибарској магистрали отежан и успорен, очекује се и поледица. Без већих проблема на ауто-путу Београд–Ниш. На тим путевима из саобраћаја нису искључивана теретна возила у транзиту, јављају дописници РТС-а. 

19.20 - Аутопут и државни путеви првог и другог реда на територији Војводине су проходни, али се саобраћај одвија отежано.

17.46 - Склизнуо ђачки аутобус са десетак малишана када се враћао из Студенице у Бревину на Рудном, јавља дописник РТС-а. Нико од ђака није повређен.

17.16 - Из саобраћаја се искључују теретна возила, осим оних који превозе храну, одлучио МУП.

15.41 - У прекиду међународни пут Ниш–Димитровград због превртања шлепера.

15.19 -  Не ради 35 школа и 26 истурених одељена у Зрењанину, Сомбору, Новом Саду и брдско-планинском подручју Сјенице и Тутина.

15.02 - Премијер Ивица Дачић каже да ће бити смењени сви они који не раде свој посао, укључујући и министра саобаћаја. "Ако сам могао да се састанем са Тачијем, могу и они да очисте снег", наглашава Дачић.

14.52 -  Почело искључивање теретних возила из саобраћаја.

12.15 - На подручју југозападне Србије због снега прекинут локални саобраћај у неким местима, а у планинским селима отежано снабдевање струјом. 

10.22 - Јак снег пада на подручју Краљева, Крушевца и Великог Градишта, показују најновији подаци РХМЗ-а.

9.15 - У већем делу Србије поново почео да пада снег.

Снег који пада у већем делу Србије успорио је и отежао саобраћај у целој земљи. Главни путни правци су проходни. (Временска прогноза за 12. децембар) Међународни пут од Ниша према граници са Бугарском био у прекиду више од пет сати због превртања шлепера. На том путу и даље су велике гужве. Снег је завејао готово сва пештерска села. У југозападној Србије отежано је снабдевање струјом у планинским селима, а у појединим местима у прекиду је и локални саобраћај.

Нове снежне падавине изазвале су и нове проблеме. Осим прекида саобраћаја на локалним путевима, снег је проузроковао проблеме у снабдевању струјом, а поједини градови остали су без грејања из топлана.

Без грејања је остао Прибој јер се цистерна са 25 тона мазута заглавила у снегу на Кокином Броду. Две трећине општине Црна Трава је без струје, јер је због снега далековод испао из система.

Током јутра, без грејања је остао и ужи центар Ниша због хаварије у топлани "Југ".

Већ два дана грејање немају ни станари стамбених зграда у Мајданпеку, због кварова на дотрајалим топловодним инсталацијама.

Због хладних радијатора, у мајданпечким основним школама часови су скраћени за 15 минута, док су се у обдаништима сналазили грејући просторије електричним грејалицама.

Ситуација је тешка и у болници у том граду, јер се просторије греју из градског топловода. "Пацијенате смо груписали у неколико соба по одељењима и у тим собама смо укључили грејалице. На Дечијем одељењу и породилишту су укључене термоакумалационе пећи и уљани радијатори", каже директор Никола Стефановић.

Снег на коловозу отежава градски и међуградски саобраћај и у Моравичком округу, а путеви су непроходни и у брдским и планинским пределима. Без струје су од јутрос остала села Беле Воде и Лучка Река на Голији.

У општини Лучани непроходни су путеви ка десетак села у Горњем Драгачеву, а локални аутобуси не саобраћају од Марковице до Дучаловића.

Начелник сектора за ванредне ситације Моравичког округа Драгиша Броћић рекао је да су у Чачку непроходни путеви према селима на планини Каблар и ка Брезовици, а у Горњем Милановцу су тешко проходни или непроходни путеви око Сувобора и на планини Рудник.

Броћић је истакао да све службе непрекиднио чисте снег са улица, али да нема довољно великих машина за уклањање снега.

Ђачки аутобус је склизнуо када се из Студенице враћао у село Бревина на Рудном, али нико од десетак ђака није повређен, јавља дописник РТС-а из Ваљева.

Аутобус, који је стар више од 30 година, зауставио се на ивици дрвеног моста у Студеници. Деца из Бревине, до даљег неће ићи у школу.

Број школа које не раде упола je мањи него јуче, када су биле затворене 124 образовне установе. Према речима министра просвете и науке Жарка Обрадовића, данас због проблема са снегом не ради 61 школа, углавном на подручју Војводине.

У Зрењанину, Сомбору, Новом Саду и брдско-планинском подручју Сјенице и Тутина не ради 35 школа и 26 истурених одељења. Школе неће радити ни у Житишту, пре свега јер путеви нису још увек проходни и професори и наставници не могу да дођу на посао.

У општини Житиште, Зрењанину, Сечњу, Кикинди и Новој Црњи, и даље је на снази ванредна ситуација.

Од почетка невремена у Србији су страдале четири особе, од којих две у Житишту.

Црвени крст Србије упутио је хуманитарну помоћ породицама у општини Нова Црња у Средњобанатском округу чије су куће оштећене због великог снега.

Градоначелник Београда Драган Ђилас извинио се Београђанима због мањег броја возила у градском саобраћају током претходног дана.

Возила на наплатној рампи Бубањ поток на улазу у Београд, пролазе без задржавања. Упркос забрани за кретање теретних возила, репортерка РТС-а Сања Љубисављевић јавља да их има.

У београдском Прихватилишту за одрасла лица ноћас је преноћило 145 људи, иако је капацитет те институције 105 лежаја.

Према речима директора те установе Првослава Николића, људи су спавали и на помоћним лежајевима у ходницима, што је био случај и претходне зиме.

И у највећем делу Косова непрекидне снежне падавине отежавају саобраћај.

У Метохији снег достижу висину од једног метра, а због лоших временских прилика у општини Јуник у том региону је прекинута настава.

Тешка ситуација је и у општини Дечане, рекао је директор локалне дирекције за ванредне ситуације Адмир Хасани указујући да су поједина насеља у вишим пределима блокирана.

У општини Драгаш снежни наноси износе више од пола метра, а поједина насеља су блокирана.

У Приштини су четири компаније задужене за чишћење снега данас чистиле приштинске улице. Ситуација је далеко сложенија у околним насељима.

На међународном путу Пећ-Кула-Рожаје дозвољен је саобраћај само за путничка возила и једино са зимском опремом.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да ће бити смењени сви они који не раде свој посао. Дачић је рекао да ће, ако не ради свој посао бити смењен и министар саобраћаја.

"Ако сам могао да се састанем са Тачијем, могу и они да очисте снег", рекао је Дачић и додао да је из Београда у Костолац дошао неочишћеним путем

Грађани не могу да буду робови и жртве оних који несавесно раде, јер сви морају да раде више, поготову у време кризе, рекао је Дачић после свечаности поводом пуштања у рад ревитализованог блока Де у Костолцу.

"Србија мора да има струје, мора да има гаса, путеви морају да се чисте, нисмо у Сибиру и одлуке морају да се доносе брзо. Да ли је могао неко да донесе тежу одлуку од мене када сам одлучио да разговарам са Тачијем и да ли је потребно да се забрани саобраћај за камионе. Ко не ради биће смењен", нагласио је Дачић.

Према његовим речима, Србија има много озбиљних проблема да би се на исти начин сваке године решавали ти исти проблеми.

Дачић је нагласио да ће и као командант Штаба за ванредне ситуације од свих установа тражити да раде свој посао како ваља.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић извинио се путницима који су протеклог викенда "прошли пакао" у колонама возила на путевима у Војводини, од којих су неки чекали и до 22 сата да спасилачке службе дођу до њих.

Према његовим речима, колоне су настале јер је путеве блокирало 30 теретних возила, а путарска предузећа која чисте ауто-пут имају осам возила за чишћење, која нису могла да дођу до завејаних колона, баш због тога што су путеви били блокирани.

Марић је упозорио да су заказали одређени делови система и да у прва 24 часа није било добре реакције.

Потребно је да све институције, Сектор за ванредне ситуације, путарска предузећа, Републички хидрометеоролошки завод и саобраћајна полиција много боље сарађују, истакао је Марић.

Начелник Сектора за ванредне ситуације каже и да су прогнозе наших, европских и руских метеоролога различите у погледу тога каква ће бити предстојећа зима, али да је најбоље пратити прогнозе у наредних седам дана.