Читај ми!

Србија под снегом, драма на путевима

Снежни наноси блокирали више важних саобраћајница у Војводини. Ванредна ситуација проглашена у Зрењанину, општинaма Сечањ, Житиште и Нова Црња. Проблеми због снега и у западној и југозападној Србији. Премијер Ивица Дачић наложио предузимање свих неопходних мера да би се помогло грађанима. Министарство саобраћаја донело одлуку да се приликом снежних падавина обуставни теретни саобраћај на нашим путевима.

00.06 - Директор полиције Милорад Вељовић рекао је за РТС да је полиција добила налог да буде на располагању народу у невољи, пре свега у удаљеним местима од града и планинским крајевима. Где полиција може да пружи помоћ, то ће учинити, рекао Вељовић.

21.51 - Сутра нема наставе у средњој школи "22. октобар" у Жабљу, одлучили Општински штаб за ванредне ситуације и Наставно веће те школе.

19.56 - Завршена седница Београдског штаба за ванредне ситуације. Градоначелник Драган Ђилас затражио од контролора у возилима ГСП-а да у наредним данима не буду оштри према путницима без Бус Плус карата.

19.32 - На ауто-путу код села Фекетић, у општини Мали Иђош, километарске колоне. Саобраћај се пушта наизменично, а чека се око сат и 45 минута, јавља репортер РТС-а са лица места.

18.45 - Војска Србије тенком извукла преврнуту цистерну код Фекетића, која је блокирала саобраћај на том делу пута. Људство и механизација војске до сада из снежних наноса избавили више од 10 аутобуса и камиона.

17.50 - Сутра неће бити наставе у основним и средњим школама у Зрењанину, одлучио градски Штаб за ванредне ситуације. Предшколска установа ће радити редовно.  

15.06 - Војска уз помоћ тешке механизације успела да уклони шлепер који се препречио на ауто-путу Суботица – Београд у близини Бачке Тополе.

14.45 - Министар одбране Александар Вучић наредио хитно ангажовање јединица Војске Србије, људства и механизације.

13.35 - Донета одлука да се приликом снежних падавина обуставни теретни саобраћај, саопштило Министарство саобраћаја. 

13.05 - "Ластин" аутобус који је више од 20 сати био блокиран код Малог Иђоша извучен из снежног наноса уз помоћ тешке механизације Војске Србије.

12.30 - Девојчица рођена у камиону крај пута, недалеко од места Честерег код Зрењанина. И мајка и беба су добро, јавља Радио-телевизија Војводине. 

12.10 - Због обилних снежних падавина уведена ванредна ситуација у Граду Зрењанину, општинама Сечањ и Житиште.

11.34 - Градске власти и полиција Новог Сад упутили аутобусе и комбије да помогну евакуацију путника који су "заглављени" на ауто-путу код Бачке Тополе. 

11.00 - Премијер Ивица Дачић наложио предузимање неопходних мера и ангажовање механизације и људства за помоћ грађанима.

10.44 - Завејано десет села прањанског краја на Сувобору, а возила не могу да дођу ни из смера Чачка нити Горњег Милановца, јавља Бета

Снег који је падао више од 30 сати, изазвао је бројне проблеме у Војводини, у западној и југозападној Србији. Због снежних наноса, саобраћај на многим путевима је у прекиду. Командант Републичког штаба за ванредне ситуације Ивица Дачић наложио је предузимање неопходних мера и ангажовање механизације и људства за помоћ грађанима. Влада Војводине заказала је хитну седницу, док је Покрајински штаб за ванредне ситуације у непрекидном заседању. Ванредна ситуација проглашена је у Зрењанину, Сечњу, Житишту и Новој Црњи.

Невреме у Србији је однело два живота. Из завејаних возила, припадници Сектора за ванредне ситуације и полицијских управа од синоћ евакуисали више од 883 грађана, међу којима је више од 40 деце. МУП Србије позива грађане да не крећу на пут без преке потребе, а у случају да су завејани у возилима да затраже помоћ на бројеве телефона 193 и 1985.

Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да се наставља активно дежурство ватрогасаца, спасилаца и полиције, као и да ће, ако треба, непроходним путевима ићи ће и пешака.

Марић је констатовао да нас сваке године изнова овакве ситуације изненаде и рекао да ће то бити тема сутрашње седнице Покрајинског штаба за ванредне ситуације. Марић је најавио да ће вероватно бити одржан и састанак Републичког штаба за ванредне ситуације.

Аутобус "Ласте" који је 20 сати био блокиран на магистралном путу Бачка Топола – Нови Сад, код Малог Иђоша, извучен је из снежних наноса захваљујући тешкој механизацији Војске Србије. Одблокиран је и саобраћај код петље Фекетић, на ауто-путу Суботица – Нови Сад, где је застој трајао више од 17 сати због камиона шлепера који је проклизао и препречио путни правац према Новом Саду.

Међутим, саобраћај се одвија веома споро, полиција и даље преусмерава саобраћај на стари пут Бачка Топола – Нови Сад, па је колона аутомобила и камиона дуга неколико километара.

Припадници Војске Србије уз помоћ тешке механизације успели да уклоне шлепер који се препречио на ауто-путу Суботица – Београд у близини Бачке Тополе.

Због тог камиона направила се колона дугачка више од 10 километара, а многи путници у возилима остали су целу ноћ заробљени на том делу ауто-пута.

На истом делу пута ватрогасци МУП-а Србије пробили су раније ограду ауто-пута на четири места, како би заглављена возила прешла на супротну страну и вратила се назад према Суботици.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић позвао је и све приватнике који послују на територији Града и поседују адекватну механизацију и људство за уклањање снега да се придруже градским службама, односно јавно-комуналним предузећима у рашчишћавању снежних наноса са путева и олакшају суграђанима нормалан саобраћај кроз град.

Због обилних снежних падавина уведена је ванредна ситуација у Граду Зрењанину, општинама Сечањ, Житиште и Нова Црња. У Зрењанину је током претходних 30 сати пало 45 центиметара снега и ситуација на путним правцима на територији града је изузетно тешка, јавља дописник РТС-а. Градски Штаб за ванредне ситуације одлучио да се настава у основним и средњим школама у Зрењанину у понедељак, 10. децембра, неће обављати. Предшколска установа ће радити редовно.

Због снежних наноса и ниских температура, сутра нема наставе ни у средњој школи "22. октобар" у Жабљу, одлучили су Општински штаб за ванредне ситуације и Наставно веће те школе.

Машине "Војводинапута" чисте путне правце првог и другог приоритета, али снег који непрестано пада ношен је јаким ветром и ствара снежне наносе. У општини Сечањ тешко су проходни путеви ка седам насељених места, а због снежних наноса прилази Сечњу су блокирани и завејана су четири аутомобила. 

На седници Београдског штаба за ванредне ситуације речено да ће бити учињено све да се у понедељак нормализује саобраћај у граду.

Градоначелник Београда Драган Ђилас упутио је апел старијим суграђанима да не излазе без преке потребе, а учесницима у саобраћају да обрате пажњу на вожњу и паркирање.

Ђилас је најавио да ће возила Градског саобраћајног предузећа бити у пуном капацитету и затражио од контролора у градском превозу да у наредних неколико дана буду толерантнији према суграђанима без Бус Плус карата.

У општинама Житиште и Нова Црња, кроз које пролази магистрални пут ка суседној Румунији, на неколико места снежни наноси су толико високи да су потпуно закрчили пут, а механизација тешко може стигне да очисти наносе. 

И даље има проблема у снабдевању електричном енергијом у неколико села у општини Сечањ, као и у највећем зрењанинском насељу Багљаш. 

У околини Суботице, на путу према Сомбору, снежни наноси достизали су и висину од шест метара, саопштио је Градски штаб за ванредне ситуације у Суботици.

Због таквих сметова, пут Суботица – Сомбор није за саобраћај, а на путу Ђурђин – Жедник заглављена су два аутобуса, а код Бикова су блокирана два шлепера. Сметова од по три до четири метра има и према Љутову, Чантавиру и Бајмоку.

Поједини чланови Лиге социјалдемократа Војводине, који су се синоћ око 18 сати враћали са конгреса странке у Новом Саду у разна места у Покрајини, остали су заглављени у снегу на путевима. 

У Љигу је због нестанка струје дошло до хаварије у котларници у центру града, али је током вечери квар отклоњен. Грејања нема ни у деловима Крушевца.

Десет села прањанског краја на Сувобору завејана су током ноћи, а возила не могу да дођу ни из правца Чачка нити Горњег Милановца, кажу мештани у телефонским разговорима.

Према овим селима аутобуси "Аутопревоза" из Горњег Милановца јутрос нису ни кретали, јер регионални пут за Пожегу није очишћен, преноси Бета.

У Рашки, Баљевцу и Брвенику, снег и јаки удари ветра изазају прекиде струје. Из погона је испао и далековод који напаја једно од водоводних постројења у Брвеници, због чега Рашка и околна села немају воду.

Екипе су од јутрос на терену, али су се због снежних наноса и завејаних делова пута на обронцима Голије дуго пробијали до постројења. Квар на далеководу требало би да буде саниран у поподневним часовима.

Због снежних падавина, у краљевачком крају из погона је испало око десетак трафостаница. Без напона је шест постројења на Гочу и једно изнад Јошаничке бање.  

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић је за РТС рекао раније да је највећи проблем на путевима праве теретна возила.

"Свакако да смо могли боље да се спремимо за снег, а једна од мера која је била неопходна јесте забрана теретног саобраћаја. Оно што се дешавало и Војводини јесте последица одсуства те забране", објашњава Марић.

Најавио је да ће се предузети све неопходне мере у смислу повећања механизације и људства тамо где је то неопходно.

Марић је напоменуо да се грађани могу обратити за помоћ на бројеве телефона 193 и 1985 и још једном је апеловао на возаче теретних возила да не крећу на пут.

Без проблема у Шумадији, Поморављу и Нишу 

Како јављају дописници РТС-а снег не ствара проблеме на путевима у Шумадији, Поморављу и у Нишу и околини, а зимске и комуналне службе чисте градске улице и путеве.

Обилне снежне падавине праћене јаким северозападним ветром отежавају комуникације у околини Костолца и енергетских постројења, али сама производња угља и електричне енергије одвија се без проблема, саопштило је Јавно предузеће "Термоелектране Костолац".

Сви путеви у Шумадији и Поморављу су проходни, а екипе Зимске службе од ноћас су на терену, коловози су очишћени и посути сољу и агрегатом, али се саветује опрезна вожња.
Проходни су и ризични превоји Светиња, Сабанта и Висак, снег се не задржава на коловозу, али је зимска опрема обавезна.

На подручју Ниша су проходни сви главни путни правци, речено је РТС-у штабу за ванредне ситуације у том граду. Од јутрос се ради на рашчишћавању снега на путевима другог приоритета - пре свега на старом путу према Алексинцу. Проходни су путеви до свих села у општинама Сврљиг и Гаџин Хан.