Читај ми!

Обновљена бегова кућа из 19. века

У Пријепољу је обновљена Јусуфагића кућа из 19. века, а предстоји и обнова дворишта. Тиме ће овај град добити нов културни и амбијетални простор у којем ће посетиоци моћи да се упознају са делом исламске културе и начином живота типичне градске породице тог доба.

Некада симбол моћи и богатства и редак пример овакве архитектуре на брду Чаир изнад Пријепоља, потом музејски депо и заштићено културно добро нарушеног изгледа, данас је реконструисан и конзервиран објекат који представља типичну беговску кућу из 19. века.

Овом реконструкцијом Музеј у Пријепољу, један од 59 који учествује у избору за награду Европски музеј године, добиће простор у коме ће битиверно представљен живот градске муслиманске породице из тог доба.

Са завршетком прве фазе, која је подразумевала замену ћерамиде, аутентичног материјала из тог доба, конзервацију 16 прозора и патоса старог 130 година, овом објекту и двема просторијама са ентеријером, биће удахнут нови живот.

"Те две просторије са диванханом, камеријом биће реконструисане свим оним деловима покућства и свим предметима који су се налазили у овим просторијама, како би се вратили у време како је она изгледала када су овде Јусуфагићи живели у 19. веку", објашњава директор Музеја Пријепоље Славољуб Пушица.

Осим овог објекта, а на основу истраживања, сачуване фотографије и пројекта Музеја у Пријепољу, некадашњи изглед, ускоро ће попримити и двориште Јусуфагића куће.

Оно што овај пројекат издваја од других јесте, како кажу, планирана реконструкција авлије са баштом, у којем су градске породице тог доба проводиле влики део дана.

"Овде имамо дефинисана два простора - један је женска авлија, а други мушка. Имамо објекат који је још сачуван, један бунар који је и даље у функцији и, наравно, завршићемо конзерваторске радове који се односе на оградни зид", каже Рајко Чубрић, архитекта конзерватор Завода за заштиту споменика у Краљеву.

Реконструкцијом Јусуфагића куће и дворишта, коју је помогло Министарство културе, Пријепоље ће, како је планирано, овог лета добити нови амбијетални простор у коме ће посетиоци моћи да се упознају са исламском културом насталом пре сто педесет година.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи