Читај ми!

Заборав би био нови злочин

О жртвама нацизма све се мање говори, а младима је појам холокуста готово непознат. Зато су студенти из Србије и Немачке у Крагујевцу организовали пројекат чији је циљ развијање свести о важности очувања сећања на жртве рата и нацистичких злочина.

Током Другог светског рата, Крагујевац је изгубио неколико десетина хиљада грађана, а само 21. октобра 1941. године у Шумарицама је убијено више од две хиљаде радника, сељака и ученика.

Последња истраживања показују да се о жртвама нацизма све мање говори, а младима појам  холокуста готово непознат.

И Немачким студентима који су истраживали нацистичке злочине, стратиште у Шумарицама, било је потпуно непознато.

Данијел Мунзнер студент историје из Немачке каже да за Шумарице до сада није чуо.

"Ја ништа нисам знао о овоме, иако сам студент историје. Нисам ништа чуо о злочину у  Крагујевцу. Мислим да је јако важно да у Немачкој људи сазнају што више детаља о овом догађају", каже Мунзнер.

И његова колегиница Ребека Леф, додаје да у школи ученици у Немачкој недовољно изучавају злочине почињене током Другог светког рата.

"У школи нисмо учили о томе. Углавном смо изучавали односе Француске и Немачке, али се мало говори о овим злочинима. Мислим да је важно да млади људи разговарају о тој теми. Драго ми је што можемо о томе да сазнамо све, и то овде, на лицу места", рекла је Ребека Леф, после обиласка спомен-парка "21. октобар" у Крагујевцу.

Циљ пројекта "Заборав би био нови злочин" је развијање свести о важности очувања сећања на жртве рата, али и отклон, како кажу, од политизоваих послератних интерпретација догађаја из прошлости.

"Већина младих повезује овај догађај са стрељањем ђака, што није истина. Према нашим сазнањима, стрељано је више од 2.800 цивила. Желимо да подстичемо међународни дијалог и да се студенти из Немачке упознају са културним сећања у Србији", објашњава Бојана Веселиновић, студент германистике на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

Студент завршне године германистике, Немања Ђоковић каже да њихове колеге са немачких универзитета мало знају о холокаусту у Европи. Они, углавном, како каже, изучавају злочине у неколико концентрационих логора у Пољској, али оно што се догодило ван територија немачког Рајха им није много познато.

Нацистички злочини својевремено су детаљно изучавани у школама. Историчати, међутим,  упозоравају да се последњих година о томе све мање говори.

"Деца која долазе овде, више не знају зашто долазе, нису припремљена на то, јер уколико нешто не учине да их припреме, наставници и саме школе, онда они овде дођу потпуно неприпремљени", говори о свом искуству историчар и кустос музеја "21. октобар" у Крагујевцу, Станиша Бркић.

"Крагујевачки октобар" и Велики школски час у Крагујевцу, пример су озбиљне културе сећања која се у Србији негује. 

После нацистичких логора Бањица и Старо сајмиште у Београду, крагујевачка трагедија 1941. године, сматра се једним од највећих у Другом светском рату.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи