Читај ми!

И вино, и мезе

Мале винарије које прерађују аутохтоне сорте грожђа у Доњој Жупи код Александровца прави су магнет за туристе, посебно у празничне дане, када су села на обронцима планине Жељин пуна домаћих и страних гостију.

Логоровање и пецање са друговима на дедином имању подно средњовековног града Козника код Александровца, итекако је утицало на опредељење Милоша Новаковића да се посвети угоститељству.

Пре годину дана у Ботурићу на пола пута од Александровца до Бруса, Милош је направио мало етно-царство на обали Расине.

"Многа деца су овде упецала прве рибице. Правимо управо терен за одбојку, штапове за мини голф и бадминтон", каже Милош.

Искуснији угоститељи Горње Жупе нуде пастрмку коју сами узгајају у рибњацима, што је иначе традиција, посебно у Плешу које предњачи у сеоском туризму.

Поред редовних гостију овде долазе и организоване туристичке групе из Грчке, Италије, Немачке и Русије. Према речима Владимира Ћурчића, власника рибњака "Салус", гости су најчешће породични људи с децом и пријатељима, који желе да уживају у природи, доброј атмосфери у лепом окружењу.

За разлику од винара, угоститељи Горње Жупе нису много причљиви, али су вредни. Привукли су много гостију, тако да сада нуде апартмане у старим породичним кућама.

Понуда општине Александровац која се до сада заснивала на винском туризму, обогаћена је новим садржајима. Подно планине Жељин организују се витешке игре, мотоциклистичке туре, пикници.

Директор ТО Александровац Владимир Рашковић каже да поштеним радом и искреним залагањем, свако са својом идејом, уз помоћ пријатеља, може да направи нешто за себе и своју средину.

Сва ова села налазе се у близини Митровог Поља, некада познатог излетишта. Општина Александровац одредила је значајна средства за инфраструктуру, адаптирање хотела, терена и базена са минерално-термалном водом, па ће гости, осим у лепој природи, и жупским специјалитетима уживати и у додатним садржајима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи