Читај ми!

Недеља културе у Лесковцу

Отварањем Градске галерије и концертом једног од најпознатијих светских флаутиста Јаноша Балинта из Мађарске, у Лесковцу је почела Недеља културе.

Изложбом Гмитра Обрадовића у Лесковцу, после тридесет година, отворена је Градска галерија.

"Ова изложба даје увид у његову везаност за завичај, околину Александровца, и то ону истинску која је покретач сваког стваралаштва", каже доктор Срђан Марковић. "Први пут видимо и пејзаже који су у категорији апстрактног експресонизма."

На улазу у Градску галерију постављена је и спомен-плоча. Син Гмитра Обрадовића, Милош, каже да је ово прави начин да се Лесковац одужи људима који су своје стваралаштво утемељили у његов живот и историју.

Штафелај, боје и четкице ужурбано се користе у бројним лесковачким атељеима. Сликари оба удружења представљају се већ крајем недеље. Галерија као шанса за педесетак младих академских стваралаца, али истинском радошћу дела за ову прилику спремају и давно потврђени уметници.

"Наравно да се спремам. Биће то један пејзаж, али огромног формата. Радује ме што ће се представити и мој млађи син", каже Драгољуб Станковић Ћиви, академски сликар.

Концерт познатог светског флаутисте Јаноша Балинта

Стрпљење и чекање, кажу, постаје симбол лесковачке културе. Дуго је требало да стигне концертни клавир, концертна дворана која је више него неопходна публици, али и уметницима.

"Трудим се да кад год могу доведем у Лесковац, пре свега своје пријатеље, како би Лесковчани чули исто оно што и публика у свету", каже пијаниста Владимир Милошевић.

"Ја сам прво упознао његову сестру Катарину. Драго ми је што можемо да наступамо заједно", каже Јанош.

Марина Љубисављевић из Управе за друштвене делатности каже да је Лесковац плодоносан град и да је његов дух подстицајан, креативан и стваралачки, па је, како каже, Недеља културе прави начин да се то и покаже. 

"Музика, сликарство, а на ред, како кажу, стиже и књижевност и враћање дуга коначним отварањем легата Николаја Тимченка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи