Читај ми!

Толеранција као део нас

Позоришна представа нишких средњошколаца о толеранцији, послужила им је као инспирација за краткометражни играни филм "Део нас". Филм ће бити приказан на Фестивалу о људским правима у Барселони, док ће представу играти у неколико градова бивше Југославије.

Филм "Део нас" средњошколаца из Ниша и чланова Академског позоришта о дискриминацији Рома представља озбиљно, зрело суочавање са реалним проблемима данашњице.

"Када сам видео целу причу, испричао сам им да сам и ја у животу имао слично искуство. Онда су они рекли да су уз мене и да је филм нешто што ће можда допринети побољшању нашег друштва", каже Милош Рашитовић.

Браћа Дарко и Марко Радојевић покретачи су целог пројекта у овој групи младих креативних људи. Филм о дискриминацији произашао је из представе.

"Филм говори о три друга из одељења. Један је Ром, а друга двојица га на неки начин малтретирају, само зато што је Ром. То је чак за неке и нормална ствар и због тога смо то изнели као проблем", каже Дарко Радојевић.

И сценарио за филм и режију потписују браћа Радојевић.  

"Заједно смо нашли глумце и снимили филм за кратко време", каже Марко Радојевић. "Монтажа нам је била највећи проблем, али смо некако и то успели да решимо."

Петра Нешић каже да су више пута понављали сцене, јер је снимање филма, како каже, мало другачије него глума у представи.

Представа је рађена као део пројекта Балканска позоришна мрежа и одлично се уклопила у концепт Академског позоришта.

Ментор Александар Михаиловић каже да је цео пројекат тако конципиран да они само као генерација дефинишу проблем.

"Они су само као тему добили дискриминацију, а све остало су сами урадили", додаје Михаиловић.

Ова млади људи су прошле године на Омладинском фестивалу у Грчкој за кратки филм "Sending my love" добили другу награду, тако да је све ово, како кажу, само наставак стварења њихових снова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи