Читај ми!

Интернетом против пламењаче

У нововарошком селу Комарани инсталирана је аутоматска метеоролошка станица за прогнозу биљних болести, која ће помоћи произвођачима кромпира да остваре веће приносе. Од станица до агронома подаци стижу електронским путем, за почетак, преко локалних медија, а касније и путем СМС порука и интернета.

У златарском крају уведене су иновације у производњи кромпира. Агрономи ужичке Пољопривредне службе правовремено ће саветовати произвођаче о употреби пестицида, што ће се одразити на бољи квалитет кромпира, веће приносе и мање трошкове производње.

Десет година Обрен Шапоњић из Комарана бавио се производњом кромпира заснованој на традицији. Ове године ослањаће се на савете агронома утемељене на подацима станице, постављене у селу, о условима за појаву болести кромпира.

"Трошкови ће бити мањи и кромпир ће бити здравији зато што ћемо користити мање пестицида за прскање. Чим је бољи квалитет, боља је и продаја и цена", каже Шапоњић.

Шеф Одељења за локални економски развој у Новој Вароши Милинко Шапоњић каже да они очекују велике ефекте од ове "метеос" станице.

"Производња кромпира варира из године у годину, али нека просечна годишња је од 700 до 900 тона кромпира, док се активно производњом за тржиште бави недге око 300 домаћинстава", каже Шапоњић.

До сваког од њих, од сетве, која на златарских 1.000 метара надморске висине тек почиње, до вађења кромпира, стизаће подаци са станице која на сваких сат времена очитава температуру земље и ваздуха, влажност ваздуха, листа, количину падавина и осунчаност.

Стручни сарадник за заштиту биља Пољопривредно стручне службе у Ужицу Миленко Гавриловић каже да ће станице и овакав вид информисања произвођача смањити број третмана и обезбедити да производи из примарне пољопривредне производње буду здравствено исправни.

Још седам станица постављених у Златиборском округу, а финансираних средствима локалних самоуправа и Европске Уније, учиниће рентабилнијом и производњу малине и јабука.

Од станица до агронома подаци стижу електронским путем, а упутства о правилном третману засада, од њих до произвођача стизаће, за почетак, како кажу, преко локалних медија, а касније путем СМС порука и интернета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи