субота, 21.04.2012, 07:35 -> 08:29
То је прави пиротски качкаваљ
Пиротска Млекарска школа отворила је продавницу сира и других млечних производа, припремљених по традиционалној, два века старој, рецептури.
Простор и неопходну опрему за прву продавницу Млекарске школе у Пироту обезбедила је локална самоуправа.
Продавница, у којој се, поред познатог пиротског качкаваља, могу наћи и остали млечни производи, осим комерцијалног, имаће и образовни карактер.
Снажне руке искусних мајстора и поштовање оригиналне рецептуре, старе више од два века, основни су предуслови за припрему чувеног пиротског качкаваља. Традицију справљања, овог деликатеса, чува Млекарска школа у Пироту.
"Качкаваљ се ручно меси и ручно досољава", објашњава професор Млекарске школе Саша Петровић, "потом сазрева три месеца под истим условима какви су били пре сто, стопедесет година."
У припреми свих млечних производа учествују и ђаци, којима је то део обавезне наставе. Отварањем продавнице, стицаће практична знања и из трговине.
До сада се пиротски качкаваљ могао купити само у просторијама Млекарске школе.
"Нама је важно да имамо затворен процес, пре свега да одржимо производњу и практичну обуку, и да побољшамо продају", каже Милан Вучићевић, директор Млекарске школе. "С друге стране, производи ће бити доступнији потрошачима, поготово онима који долазе са стране."
У млекарској школи месечно се произведе десет тона пиротског качкаваља. Брендирањем овог производа, које је у завршној фази, биће створени услови за проширење производње.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар