Банкари, третирајте ме као писменог грађанина иако сам слеп

Вероватно се и не сећате процедуре отварања свог банковног рачуна, јер је све прошло глатко. Банкарском службенику покажете личну карту, након тога добијете документацију коју потпишете и процес је завршен. Последњих година је могуће одштампану и потписану документацију послати банци. Све је идеално, само ако нисте слепи.

Слеп сам од рођења. Самостално се крећем, живим и радим. Завршио сам програмирање и мастер студије. Сматрам да сам писмен човек, али ипак не могу да потпишем уговор за отварање текућег рачуна.

Већина банака је до пре 2016. године дозвољавала да се потписујемо употребом факсимила. Као слеп човек, свестан сам да је ово несигуран начин, јер сваки печаторезац може израдити факсимил са вашим именом и злоупотребити га.

Тога је била свесна и држава, па је донела допуну Закона о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом.

Због недовољног консултовања са слепима, сваки правник је овај закон тумачио на свој начин, па смо у свакој установи добили различиту компликацију при потписивању.

Она се огледала у потписивању уз два сведока, па до овере овлашћења одређеној особи да потпише документацију уместо нас.

То је ударац на самосталност за коју смо се мукотрпно борили, пре свега са самима собом. Такође, ускраћује нам приватност коју други имају. Увек још неко мора да буде упућен у наше приватне послове.

Ова процедура се некако и реши, а онда пожелимо да узмемо кредит. Тада је потребно потписати меницу, а закон о меницама прописује искључиво својеручно потписивање.

Овде се такође мора посетити нотар како бисмо неког овластили за потписивање менице. Све ово би некако и функционисало када би службеници имали јасне процедуре.

Свима је процес некако компликован и замршен.

Када се рачун отвори, исти проблеми настају и при свакодневној употреби, рецимо при подизању новца на шалтеру банке.

Држава у стратегији развоја посебан значај даје развоју електронског пословања. Његов значајан део је електронски потпис који има улогу ручног потписа.

Сваки грађанин Републике Србије може имати електронски потпис на својој личној карти.

Банке би морале да предвиде употребу електронских докумената, јер би тада слепа особа могла да потпише потребну документацију на свом рачунару, а могло би да се омогући и потписивање у просторијама банке уз мања прилагођавања интерних апликација саме банке.

Примери добре праксе су електронска банкарства многих банака. На њиховим сајтовима уз употребу електронског потписа можемо поднети захтев за дозвољени минус, кредит, штедњу и многе друге услуге.

Изменимо Закон о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом и то тако да се уведе правило да сваки документ који треба потписати постоји и у електронском облику, да се може потписати електронским потписом.

Банке би, пре доношења оваквих измена, ово питање могле да реше интерним актима.

Тиме би показале бригу о клијентима и жељу да целокупно становништво има једнаке могућности.

Аутор је председник Градске организације слепих Београда

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару