Решење граничног спора до краја године

Ублаженом реториком настављени преговори Љубљане и Загреба око граничног спора. Договорен оквирни план према којем би се до краја године пронашло решење спора две државе и блокаде хрватских приступних преговора за чланство у ЕУ.

Премијери Хрватске и Словеније, Јадранка Косор и Борут Пахор, разговарали су у дворцу Тракошћан о решењу питања граничног спора.

На састанку је договорен оквирни план према којем би се до краја године могло пронаћи решење граничног спора и блокаде хрватских приступних преговора за чланство у Европску унију.

Медији у Хрватској преносе да је састанак двоје колега прошао боље него што се очекивало. Након неуспелих покушаја бившег премијера Ива Санадера, Јадранка Косор, очигледно је успела да поправи преговарачку позицију Хрватске и "смешка" словеначке колеге. 

Премијери две суседне земље изјавили су да би оквирни план требало да буде договорен на јесен, а да би се крајем године усвојио и ступио на снагу. 

Прва дама хрватске владе Јадранка Косор изјавила је након разговора да су "пронашли пут којим треба ићи и да је задовољна што је почело ново поглавље преговора који су у интересу оба суседа".  

"Постоји могућност да још ове године решимо нагомилане проблеме, а то су улазак Хрватске у Европску унију и наставак преговора и решење граничног питања", изјавио је Пахор.

Према његовим речима, у интензивним разговорима министарстава спољних послова две земље, као и њихових премијера, до јесени ускладимо решење којим би се до краја године решио проблем.

"Трасирали смо пут који даје наду да ћемо решити спор који је у интересу обе земље и ЕУ како би се наставило проширење на Западни Балкан", рекао је Пахор.

Јадранка Косор је изјавила да је све што Хрватска чини "на трагу добросуседских односа и у интересу уласка Хрватске и региона у Унију".

Састанак Јадранке Косор са премијером Словеније, први је међусобни сусрет одкако је почетком јула преузела нову функцију у хрватској влади.

Иако су током спора око блокаде хрватских преговора Љубљана и Загреб измењивали оштре речи и међусобно се оптуживали за пропаст иницијативе европског комесара за проширење Олија Рена, Косор и Пахор у изјавама за медије ублажили су реторику и након састанка у Тракошћану били су оптимистично расположени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи