Mуџахедин побегао из зеничког затвора

Карај Камел бин Али, познат и под надимком Абу Хамза побегао из затвора у Зеници. Осуђиван је за убиства и нападе. САД и Босна су га ставили на листе особа опасних по националну безбедност, а његово име помињано је и у истрази поводом планираног атентата на папу Јована Павла Другог. За Абу Хамзом расписана потерница.

Један од најпознатијих бивших муџахедина у БиХ Карај Камел бин Али, познат и под ратним надимком Абу Хамза, побегао је из зеничке казнионице, односно није се вратио на одслужење казне после седмодневног одмора који су, према босанском закону, припада.

Директор затвора у Зеници Нихад Спахић изјавио је да је за Карајем Kамелом бин Алијем, познатијим као Абу Хамза, расписана потерница.

"У свим досадашњим изласцима он се јављао Полицијској управи Зеница да је на ванзаводским погодностима. Сада када је изашао на 'годишњи одмор', немамо податке, јер је картон код њега. Кад се врати и када буде лишен слободе, онда ћемо видети да ли се овај пут јављао према ономе што је био обавезан", рекао је Спахић.

Бин Али, који је у БиХ био у више наврата осуђиван због озбиљних кривичних дела али и повезиван са много озбиљнијим заверама, попут убиства заменика министра полиције Јозе Леутара пре десет година и планирања атентата на папу Јована Павла Другог, искористио је, суштински, рупу у локалним законима, којима се кажњеницима без обзира на тежину злочина омогућава да ван затвора проведу извесно време пошто издрже две трећине казне.

Таква погодност одобрена је и Бин Алију, иако га је претходно министарство безбедности БиХ прогласило "опасним по националну безбедност" због веза са међународним терористичким организацијама.

Такође, непосредно пре пуштања Бин Алија на " годишњи одмор" полиција је упозорила министарство правде и управу зеничког затвора да се осуђеник, уколико га пусте, неће вратити у казнионицу.

Бин Али је у КП дому Зеница издржавао казну од три године и десет месеци затвора због разбојништва, насиља у породици и претњи тужиоцу, који га је претходно, осудио на седам година затвора због убиства једног бившег муџахедина чији идентитет никада са сигурношћу није утврћен.

Карај Камел бин Али, рођењем Тунижанин, има босанско-херцеговачко држављанство које је добио јер се током рата 1992-95. године борио у јединици "Ал муџахид" у саставу војске босанских муслимана. Ожењен је Босанком.

"Ел Муџахедин" је била јединица у саставу 3. корпуса Армије БиХ, основана по наређењу Расима Делића 13. августа 1993. године. Била је састављена од исламских добровољаца афро-азијског порекла, који су на територију БИХ под контролом владиних снага дошли преко Хрватске.

У редовима војске босанских муслимана борило се око 3.000 исламских добровољаца, а власти у Сарајеву су, под притиском запада после напада Ал каиде на Њујорк и Вашингтон 2001. године, обавиле ревизију неких 1.500 спорних држављанстава, датих борцима из исламских земаља. 

Пре доласка у Босну, Бин Али је у Тунису одуђен на 12 година затвора, а од депортације су га, како наводе извори у БиХ, спасиле "ратне везе" са локалним званичницима.

Министарство безбедности БиХ је, међутим, данас саопштило да су Абу Хамзи одузели њихово држављанство и да би га, после одслужења затворске казне, изручили Тунису, где је раније осуђен на 12 година затвора.

Како наводи хрватска обавештајна служба, Карај Камел бин Али рођен је 19. новембра 1966. године у Тунису од мајке Халиме и оца Алије. Почетком рата у Босни оженио се Бошњакињом из села Мехурићи-Орашац у општини Травник, а касније се населио у оближњем селу Гуча Гора.

Користио је више докумената издатих на имена попут Ал Акил Абдулах Ахмед, Камел Бега, Рашид ал Фаиз, Мурад Калид, Хабиб Зејнун и Ахмед Абу Јашир Вашил.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи