Хапшења због несреће у Рудинама

Осам особа ухапшено због железничке несреће на прузи Загреб-Сплит у којој је погинуло шест, а повређено 55 особа. Међу ухапшенима Иван Медак, шеф екологије и заштите "Хрватских Железница". Због тешке несреће Дан жалости у Хрватској.

Хрватска полиција ухапсила је осам особа због железничке несреће која се у петак догодила у Рудинама код Каштела на прузи Загреб-Сплит, јављају хрватски медији. Међу ухапшенима је и Иван Медак, шеф екологије и заштите "Хрватских Железница".

Медак је око 14 часова дошао на информативни разговор у полицију, након чега је ухапшен.

За сада је познато да је ухапшен директор фирме "Интрејд" Иван Томашковић и Јозо Базина који су "Хрватским железницама" испоручили спорно противпожарно средство.

Ухапшен је и Драго Рогуљ, шеф одељења за заштиту од пожара и испоставе сплитског тима за екологију, Тихомир Гргец, шеф набаве на "Хрватским железницама" и још једна особа у ХЖ-у.

Петоро ухапшених биће пребачени у Сплит ради даље кримининалистичке обраде, док ће се троје бранити са слободе.

Кад порастем бићу Лука

Медак је на место директора тог одељења доспео након писма председнику Сабора, тадашњем посланику из редова Хрватске демократске заједнице, Луки Бебићу, после чијег је објављивања у Хрватској избио поприличан сканда, али без последица по актере.

"Знам да сте Ви оба пута посредовали у рјешавању ове агоније, али очито Вас не уважавају. Још од раног дјетињства Ви сте били мој узор и увијек сам настојао упити што више вашег знања, копирао сам Ваше држање и комуникацију с људима и маштао да једнога дана попут Вас одем у велику средину, завршим студиј, запослим се и успијем у животу. У свему сам успио, али остао је споран посао", наводи се у Медаковом писму из 2006. године.

Убрзо након објављивања овим писама, Медак је постављен за директора екологије и заштите у Хрватској железници, јединог предузећа у склопу те компаније које послује са губицима.

Дан жалости 

Због тешке несреће воза у Рудинама, код Каштела у близини Сплита, у Хрватској је Дан жалости. На градском гробљу Ловринац у Сплиту одржана је комеморација за све жртве трагедије.

Од настрадалих се у име Владе Хрватске опростио министар саобраћаја Божидар Калмета, који је њиховим породицама обећао да ће одговорни за трагедију бити кажњени.

У несрећи, због искакања воза из шина, живот је изгубило шест особа, а 55 теже и лакше повређено. На болничком лечењу задржано је 13 људи.

Комисија за истраживање узрока несреће воза Хрватских железница завршила је прикупљање информација и материјала са места догађаја, саопштено је у Загребу.

Наставља се рад на анализи прикупљеног материјала. Истовремено пруга се поправља на делу на којем је то могуће, пошто остаци воза још нису уклоњени са места несреће. Према наредби комисије почело је прање пруге на којој је ретардант, незапаљиво средство за премазивање железничких прагова, просут.

После уклањања, на место несреће требало би да стигне воз са дизалицом који ће уклонити остатке воза. Деоница пруге Перковић-Сплит, на којој се догодила несрећа, и даље је затворена за железнички саобраћај.

Након што је горњи слој ретарданта ТГ 300 јутрос врућом водом уклоњен са шина, прва тестирања су показала да се доња, масна емулзија не може скинути само врућом водом. Пруга неће бити брзо очишћена пошто је масном емулзијом поливено, не само место несреће него укупно 11 и по километара шина.

Возови исправни

"Узрок несреће је средство за противпожарну заштиту које је нанесено на пругу", рекао је, после увиђаја, истражни судија Давор Свалина. У току је вештачење црне кутије воза.

Министар унутрашњих послова Хрватске Томислав Карамарко потврдио је да резултати досадашње полицијске истраге указују да су нагибни возови исправни, а да је за трагедију код Каштела крива је емулзија за премазивање прагова.

Хрватска полиција је издала налог за заплену документације везане за поступак јавне набавке ретарданта, незапаљивих средстава коришћених за премазивање прагова. Узорци ретарданта послати су на анализу у Центар за криминалистичка вештачења.

Министар Карамарко изјавио за ХТВ да је јуче обављено тестирање: једна локомотива је возила по ненамазаним и по намазаним шинама.

"Испитивање је показало да је емулзија на шинама за три пута продужила зауставни пут локомотиве. Полиција истражује ко је одговоран за набавку емулзије, да ли је она била атестирана и да ли је добављач легално ушао у систем набавке", рекао је министар. 

Синдикат тражи смену

Синдикат машновођа Хрватске затражио је оставку председника Управе Хрватских Железница Зорана Поповца, због притисака на интерно тело које истражује несрећу.

Председник Синдиката Ненад Мрган је рекао да је противпожарно хемијско средство на месту несреће, уместо око шина, било посуто по самим шинама и да је било веома густо.

"Изгледа да смеса није била претходно тестирана. Било би добро када би се неко позабавио питањем зашто је Управа ХЖ Холдинга променила добављача и зашто се одлучила за фирму која нема лиценцију за продају такве врсте хемијских средстава", рекао је Мрган.

Емулзију је за ХЖ набавио "Интраде", приватна породична фирма која се бави производњом и дистрибуцијом хране за кућне љубимце, адитивима за стоку и дистрибуцијом путних торби.

Зоран Поповац је изјавио да ће сачекати резултате истраге и потом одлучити да ли ће поднети оставку.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи