Заштита од пожара кривац за несрећу

Средство за противпожарну заштиту које је нанесено на пругу, један је од узрока исклизнућа воза на прузи Загреб-Сплит, изјавио након увиђаја, истражни судија Давор Свалина. У току вештачење црне кутије.

Специјално противпожарно средство ретардант којим се прскају дрвени прагови, један је од узрока због којег је у петак воз у Рудинама код Сплита искочио из шина када је страдало шест путника, а 55 повређено, изјавио је после завршетка увиђаја истражни судија Давор Свалина.

Хрватски медији преносе незваничне информације да је недавно промењен добављач противпожарног средства за "Хрватске железнице".

У току је вештачење црне кутије која треба да открије брзину кретања воза пре удеса.

На месту несреће, екипа форензичара извршила је реконструкцију железничке несреће.

Све сумње су се потврдиле када су, под готово идентичним временским условима, шине поново посуте хемијским средством, а један воз прошао том деоницом.

Интезивно се трага и за одговорним особама којима следи казнена пријава за изазвивање несреће са смртним последицама.

У полицији су на информативном разговору били шеф набавке у Хрватским железницама Тихомир Гргец и Иван Медак, задужен за екологију и заштиту, преноси ХРТ.

(Не)потребно противпожарно средство

Оштра дебата у круговима "Хрватских железница" дуго се водила око употребе ретарданта. Неколико година, пруга уопште није посипана противпожарним средством.

Фирма која је набавила средство наводно има све потребне атесте и сертификате, ипак питање је каква је смеса заправо посута по прузи.

У хрватској је на помолу прворазредни сканда, преноси Интернет портал "Индекс". Јефтинији бетонски прагови уопште не морају да се посипају средством за противпожарну заштиту, па се поставља питања да ли су људи погинули ради нечијег профита.

На прузи од Загреба до Спллита има свега неколико километара бетонских прагова.

У несрећи која се догодила у петак, живот је изгубило шест особа, чији идентитет је јуче објављен, а 55 теже и лакше повређено, од којих је 13 задржано на болничком лечењу.

У Хрватској је понедељак, 27. јул, проглашен за дан жалости, одлучила је јуче влада на телефонској седници.

У тешкој железничкој несрећи која се догодила у петак у 12.08 часова, у близини Сплита, код Каштела, погинули су Лорен Бодет, Петра Радић, Емил Гај Андрић, Крешимир Трајбар, Домагој Алвир и Мирна Роган.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи