Лајчак: Оправдано укидање виза

Министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак нагласио да су Србија, Црна Гора и Македонија биле најбоље припремљене како би испуниле услове за укидање виза. Либерализацију визног режима суседи неће схватити као мотивацију, већ као доказ дискриминације, оценио Лајчак.

Укидање виза грађанима Србије, Црне Горе и Македоније потпуно је оправдано, пошто су ове државе, за разлику од осталих, биле најбоље припремљене и испуниле су услове, оценио је министар иностраних послова Словачке и бивши високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Мирослав Лајчак.

"За либерализацију визног режима постављен је јасан план са конкретним, мерљивим корацима који је свака држава Западног Балкана знала. Чињеница је да су Македонија, Црна Гора и Србија биле најбоље припремљене и испуниле услове", рекао је Лајчак.

Министар иностраних послова Словачке истакао је у интервјуу бечком "Пресе" да је у БиХ упозоравао да на пример припреме за биометријски пасош касне више од годину дана у поређењу са суседима.

Упитан да ли ће либерализација визног режима за суседе представљати "позитиван шок" за БиХ, Лајчак је одговорио "да се то неће схватити као мотивација за више напора, већ као доказ дискриминације".

"Сарајево не гледа у огледало како би спознало сопствене пропусте, већ приписује кривицу ЕУ. Томе морамо придати већу пажњу, јер једна фрустрирана нација не може ни за нас бити плодоносни партнер", упозорио је Лајчак.

Лајчак је оценио да је БиХ у појединим областима "даље пала уназад него што је била".

Говорећи о високом представнику, шеф словачке дипломатије је оценио да ни један високи представник у БиХ не може бити успешан све док не буде постојала јединствена визија.

"Међународна заједница не зна шта жели и не поставља јасна правила. БиХ је, на једној страни, прихваћена држава да може од 1. јануара следеће године у Савету безбедности УН да има место несталне чланице, а на другој страни се третира као незрела држава која мора бити под међународним надзором, и у том Савету безбедности се о њој доносе одлуке. Та супротност је апсурдна", констатовао је Лајчак.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи